In de Verenigde Staten weigeren steeds meer restaurants kinderen. In Nederland zal dit niet zo'n vaart lopen.
Dat zegt althans Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen Sp!ts. In de Verenigde Staten blijft het aantal aanhangers van een 'no-kids-allowed'-beleid in snel tempo groeien en is klein grut niet meer welkom in sommige restaurants, hotels en zelfs supermarkten.
Te veel volume
Begin deze maand maakte het Pittsburghse restaurant McDain een statement door kinderen onder 6 jaar niet meer binnen te laten. "Je kunt hun volume niet onder controle houden en dat heeft zéér vaak andere gasten gestoord", zegt eigenaar Mike Vuick.
Met de regel haalde hij de woede van ouders op de hals die vinden dat ze gediscrimineerd worden. Maar Vuick houdt zijn poot stijf. "Hun geschreeuw is onbeleefd en zelfzuchtig."
Reisjournalist
Hij wordt gesteund door de toonaangevende Amerikaanse reisjournalist Charlotte Savino. Zij verwijst op haar site naar de beste restaurants waar jonge kinderen niet gewenst zijn. "Noem me een grinch, een misantroop, een dink (dubble income, no kids) of de anti-schattigpolitie, maar ik haat misdragende kinderen/peuters/schreeuwlelijkjes in toprestaurants."
"Nou ik haat ze eigenlijk overal, maar ik wil geen doodsbedreigingen."
Nederland
Volgens KHN-woordvoerder Joris Prinsen zal het in ons land niet zo’n vaart lopen met het kinderverbod. "Zover ik weet zijn er hier geen restaurants waar kinderen niet welkom zijn", stelt hij. "Zelfs als je naar De Librije gaat dat drie Michelinsterren heeft, zijn kinderen nog altijd welkom."
"Wij hebben hier toch de instelling dat de deuren altijd voor iedereen open staan. Dan kan zijn voor- en zijn nadelen hebben, maar in principe willen we toch de gastheer van de samenleving zijn."
Laagdrempeliger
Prinsen denkt wel dat niet alle horeca even geschikt is voor jonge kinderen. "Ik kan me voorstellen dat je eerst naar een wat laagdrempeligere plek gaat zoals McDonald’s of een pannenkoekenhuis."
"Later kun je in chiquere restaurants wat etiquette leren. Ze bijbrengen dat eten en drinken leuk is, maar ook wat voor maatschappelijke rol het kan spelen. Op die manier leren ze toch hoe ze zich moeten gedragen in een restaurant."
Bron: Sp!ts.
---
Facebook-pagina Horeca Entree.
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie Horeca Entree en Fastservice Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.

