In de horeca zijn juist relatief weinig ondernemers die denken dat het in de toekomst moeilijk wordt om personeel te werven. Zeventien procent van de werkgevers in de horeca denkt dat dit namelijk; dat is eenzelfde, lage percentage als de werkgevers in de sectoren vervoer en landbouw.
Daaronder zitten alleen nog de sectoren handel (dertien procent) en communicatie (vijf procent). De overheid staat bovenaan met 38 procent, het gemiddelde is negentien procent.
Dat en meer blijkt uit het rapport 'Werkgevers over crisis, crisismaatregelen en arbeidsmarkt'. Dit werd uitgevoerd onder ruim achttienhonderd werkgevers door Intomart in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Anticipatie
Wordt gevraagd wie nu al anticipeert op de (toekomstige) krapte op de arbeidsmarkt, dan doet vijftien procent van de horecaondernemers dit. Daaronder zitten alleen de categorieën 'overig' en zakelijke dienstverlening (beide veertien procent), landbouw en handel (beide tien procent).
(On)tevreden
Verder blijkt uit het onderzoek dat de mate waarin werkgevers tevreden zijn over de crisisaanpak van het kabinet, sterk verschilt per branche. De horeca, handel en bouw staan helemaal onderaan met veertien procent.
Helemaal bovenaan staat de overheid met veertig procent.
Maatregelen
Vooral werkgevers in de horeca maken (in verhouding tot andere sectoren) vanwege de crisis gebruik van de volgende, door de overheid aangedragen maatregelen: deeltijd-WW, werktijdverkorting, vergemakkelijking van kredietverstrekking door banken, afwijking van het afspiegelingsbeginsel en een omscholingsbonus.
Informatie
Als werkgevers zichzelf informeren over de maatregelen van het kabinet om de effecten van de crisis te verzachten, zijn het vooral die in de sectoren horeca, vervoer en zorg die zoeken op de website van hun brancheorganisatie.
In de zakelijke dienstverlening, de overheid en de financiële sector zeggen werkgevers meer de website van de belastingdienst te bezoeken.
Proost! Magazine nu ook op Hyves!
Ook onze gratis horecanieuwsbrief ontvangen? Klik
hier.
Twitter-account
Proost! Magazine & Horeca Entree.

