De horeca werd in 2010 op één sector na het meest geconfronteerd met criminaliteit. Wel daalde het aantal delicten, maar daarvan was sprake in alle sectoren. De horecabranche was wel de grootste gedupeerde als het aankwam op váker getroffen worden.
Dat blijkt uit de Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven (MCB). In de afgelopen 12 maanden werd 31 procent van de bedrijven in alle onderzochte sectoren geconfronteerd met criminaliteit.
Ten opzichte van 2004 daalde het aantal delicten van 2,9 miljoen naar 2,6 miljoen in 2010.
De horeca
In de horeca had in 2004 47 procent van de bedrijven te maken met criminaliteit. In 2010 was dit 43 procent. De sector die in beide jaren het meest werd getroffen was de detailhandel. Respectievelijk 49 en 44 procent van de bedrijven kreeg te maken met criminaliteit.
Meervoudig
De horeca was wel de branche die het meest werd geconfronteerd met meervoudig slachtofferschap. Dat houdt in dat 1 bedrijf vaker te maken kreeg met criminaliteit. In de horeca lag dit percentage op 16 procent, daarna volgt de detailhandel met 15 procent.
Vernielingen
De horecabranche kreeg in 2010 het meest te maken met vernielingen (21,3 procent). Daarna volgen inbraak (15,4 procent), diefstal (13,6 procent) en geweld (8,5 procent). Kijkend naar 2004 dan waren er respectievelijke dalingen van 12, 7,2, 20 en 15 procent.
Onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd in 5 sectoren. Naast de horeca en detailhandel waren dit de bouw, transport en zakelijke dienstverlening.

