Branchenieuws

Horeca wordt à la carte gecontroleerd

Om de horeca minder te belasten met de benodigde inspecties is het project 'Controle à la carte' opgezet. Hierin werken gemeenten, de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), VROMInspectie en Arbeidsinspectie samen om de toezichtslast te beperken.


De inspectiepartners controleren dan bij een geselecteerde groep bedrijven ook op onderwerpen van de andere inspectiediensten, de zogeheten oog- en oorfunctie. Deze andere inspectiediensten kunnen dan een bepaalde periode wegblijven bij deze goed nalevende bedrijven.

En minder toezichtlast voor de goed nalevende bedrijven betekent meer capaciteit beschikbaar voor slecht nalevende bedrijven.

Frustratie
Arjen van den Dool van Koninklijke Horeca Nederland (KHN): "Het niet aanpakken van slechte partijen is een grote frustratie voor ondernemers die het goed doen. Maak het net voor slechte ondernemers sluitend. Spreek hen individueel aan en ga niet generaliseren."

Hij raadt ook aan proportioneel op te treden via het zogenoemde spiegelprincipe; stuur een klein team naar een kleine horecaondernemer.

Zinvol

Vorig jaar vonden al een aantal pilots plaats met 'Controle à la carte'. In 2010 voeren tien gemeenten een vervolgpilot uit. Het is de bedoeling dat deze tien vervolgpilots aantonen of het project zinvol is.

Zo moet blijken of de werkwijze voor de diverse partijen goed is in te vullen. Het moet bijvoorbeeld niet aan de inspectiezijde voor te veel regelwerk zorgen.

Goed signaal
Projectleider Liesbeth Oosterom van de VWA: "De horeca in de pilotgemeenten moet ook wat gaan merken van onze inspanningen. Zeker waar we elkaars inspecties waarnemen. Hiermee laten we duidelijk zien dat we de toezichtlast juist bij de goede nalevers terugbrengen en dat we meer energie inzetten op de slechte nalevers. Dat is een goed signaal naar deze doelgroep. Deze vorm van handhaven biedt zo voordelen voor zowel horecaondernemers als de inspecterende partijen."

Vervolg
Het vervolg van 'Controle à la carte' ligt nog open. Het kan zijn dat de methode zo veel voordeel oplevert dat het interessant is voor alle gemeenten, maar het kan ook zo zijn dat het zoveel energie kost dat het niet handig is om het breed toe te passen.

Ook kan het zo zijn dat het alleen interessant is voor bijvoorbeeld de grotere gemeenten.

Folder 'Controle à la carte', inclusief ervaringen van de pilotgemeentes.


Ook onze gratis horecanieuwsbrief ontvangen? Klik
hier
.

Twitter-account
Proost! Magazine & Horeca Entree.