Het Utrechtse Hotel Mitland opende gisteren zijn nieuwe restaurant Vlonders. Dit als sluitstuk van jarenlange verbouwingen.
Vlonders moet een prominente plaats in het Utrechtse culinaire aanbod gaan innemen. Het maakt weliswaar deel uit van het uitgebreide complex van Hotel Mitland, maar is ook voor niet-hotelgasten.
Renovatie
Met het openen van Vlonders ronden eigenaren Bert, Frank, Rob en Wim Plijnaar een grootscheepse renovatie af die in 2007 begon. Daarbij werd een groot deel van de oude bebouwing afgebroken en verrees een nieuw gebouw.
Natuur
Om het complex zo veel mogelijk te laten opgaan in zijn omgeving is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen als hout en natuursteen. De daken zijn voorzien van speciale begroeiing, namelijk sedumplantjes.
"En binnen loopt die lijn door", legt Bert Plijnaar uit. "Veel glas en natuurlijke kleuren zorgen ervoor dat onze gasten zich als het ware in de stad toch midden in de natuur voelen. Transparantie is het sleutelwoord, ook door de ruime terrassen aan het water wordt binnen buiten en komt buiten naar binnen."
Duurzaamheid
Bovendien hebben de gebroeders Plijnaar zoveel mogelijk milieuvriendelijke maatregelen genomen. Zo beschikt het complex nu over een eigen warmtekrachtcentrale. "En onze trots is een zogeheten swill-put: een afzuigsysteem voor al het natte afval, vooral voedsel. Het zorgt niet alleen voor optimale hygiëne in de keuken, het bespaart ook nog eens afvalverwerking."
De officiële openingshandelingen van het restaurant, worden verricht door de Aleid Wolfsen, burgemeester van Utrecht.

