Het aantal rokers in ons land neemt verder af. Het is 1 van de redenen waardoor ING vindt dat het rookverbod voor de horeca niet als boosdoener mag worden aangewezen van tegenvallende omzetten. "Het rookverbod heeft veel minder desastreus uitgepakt dan verwacht."
Dat zegt Stef Bais van ING. "De verwachting was dat het rookverbod desastreus zou uitpakken voor de horeca in Nederland. Als er niet meer gerookt mocht worden, zouden bezoekers op grote schaal wegblijven en konden café- en restauranteigenaren massaal hun deuren sluiten."
"Het rookverbod werd daarom ook veelvuldig als reden aangevoerd voor tegenvallende resultaten van horecaondernemingen. Terugkijkend is dit onterecht en is de impact van het rookbeleid veel minder groot gebleken dan verwacht."
Opschorting
Allereerst droeg volgens Bais de opschorting van het rookverbod in kleine cafés hieraan bij. Belangrijker volgens hem is waarschijnlijk dat het rookverbod niet overal wordt nageleefd. "In het najaar van 2010 werd al in meer dan de helft van de cafés en discotheken gerookt, bleek uit onderzoek."
"Rokers bleven bovendien komen doordat de sector op een creatieve manier rookruimtes creëerde. Ook gingen veel horecagasten hun sigaret of sigaar buiten roken.
Afname rokers
"Tot slot konden de negatieve effecten voor de horeca beperkt blijven doordat het aantal rokers de laatste jaren fors is afgenomen." Dat laatste blijkt uit onderzoek van Stivoro.
Zuinigheid
Natuurlijk had de horeca de laatste jaren te kampen met tegenvallende resultaten, zegt Bais. Maar daar zijn dan verschillende, externe oorzaken voor. "Een kwakkelende economie, een consument die de hand op de knip houdt en voor de horeca ver van ideale weersomstandigheden."
"Dus ondanks dat het rookverbod voor sommige horecagelegenheden een negatief effect had, hoort het niet thuis in het bovenstaande rijtje. De grote plaaggeest voor de horeca blijft de zuinige Nederlandse consument."

