Branchenieuws

Jan Smink en team klaar voor Bocuse d'Or

De finale van de Bocuse d’Or komt steeds dichterbij. Volgende week dinsdag en woensdag vertegenwoordigen chef-kok Jan Smink en commis Sander Verhaaf Nederland in de wereldfinale in Lyon. "Misschien de laatste keer dat Paul Bocuse aanwezig is."

Tekst: Britt van Os

Eind september kregen de chefs de opdracht voor de wereldfinale, die binnen 5 uur en 35 minuten uitgevoerd moet worden. Voor het eerst maken ze een veganistisch gerecht. "Bocuse laat met deze opdracht zien dat ze heel vernieuwend bezig zijn", zegt Smink tegen Entree. "Er wordt tegenwoordig veel gekookt met groenten in restaurants, dus ik vind dit een heel stoere keuze van de organisatie." Het andere gerecht dat de chefs moeten bereiden is een Bresse-kip met rivierkreeft, één van de gerechten die ook tijdens de allereerste editie van de kookwedstrijd werd gemaakt. De bedoeling is dat de chefs het op hun eigen manier presenteren, met daarin Nederlandse invloeden. 

30e editie
Het is de 30e editie van de Bocuse d'Or. "Een extra bijzondere editie, mede omdat het misschien de laatste keer is dat oprichter Paul Bocuse aanwezig is bij de wedstrijd. Hij is natuurlijk al 90 jaar en zijn gezondheid gaat helaas achteruit."

Spanning
Smink is op het moment van het interview onderweg naar de wedstrijdkeuken in Wolvega om nog de laatste puntjes op de i te zetten. "Ik denk dat de spanning echt begint als ik maandagmorgen wakker word in Lyon. Toch weet ik dat ik rustig moet blijven, want rust kan je redden." Naast de gezonde wedstrijdspanning, is het logistieke gedeelte ook altijd een uitdaging, zegt Smink. "We gaan vandaag beginnen met inpakken en de chauffeurs gaan zondag rijden met de koelwagens. Het is altijd weer spannend om de producten die je mag meenemen goed over te laten komen. De rest van de producten kopen we maandag op de markt." 

Europese finale
In mei 2016 behaalde Smink en Verhaaf de zevende plaats in de Europese finale in Hongarije. Smink: “Ons doel was om minimaal een achtste plaats te halen, dat we op de zevende plaats geëindigd zijn was echt geweldig. Het doel om de wereldfinale van Bocuse d’Or te behalen was gelukt." Bekijk hier wat foto's van de Europese finale. Smink verwacht dat de concurrentie volgende week groot is, maar hoopt toch op een plek in de top 10. 

Jonnie Boer
Volgens voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, SVH Meesterkok Jonnie Boer (De Librije*** in Zwolle) is deze wedstrijd de belangrijkste kookwedstrijd voor het vak. “Je moet enorm veel in huis hebben: alle technieken beheersen en laten zien, smaakvariaties bedenken, productkennis hebben en creatief zijn. Je moet stressbestendig zijn en kunnen plannen. Alles moet binnen vijf uur en 35 minuten gebeuren. Ben je te laat, dan krijg je strafpunten. Wij hebben veel vertrouwen in een goede notering tijdens de wereldfinale in Lyon.”