Sterrenrestaurants De Librije in Zwolle en Oud Sluis in Sluis houden de foie gras gewoon op de kaart.
Vorige week was ophef over het op de kaart zetten van foie gras bij restaurants. De eenden- en ganzenlever zou niet diervriendelijk geproduceerd zijn, aldus een reportage van Radar en Wakker Dier.
Een aantal hotelketens gaf na alle media-aandacht aan de foie gras van de kaart te schrappen.
Jonnie Boer
"Ze hebben het slim gespeeld", vertelt sterrenchef Jonnie Boer van De Librije aan Quote, verwijzend naar Wakker Dier en Radar. "Schiet mij maar in de kerstboom. Ik verafschuw alles wat met dierenmishandeling te maken heeft, een hond houden in een binnenstad gaat er bij mij al niet in. Nu zit Wakker Dier weer te janken over dat spul. De foie gras in De Librije heeft alleen de kwaliteit die ik wil hebben en wordt diervriendelijker geproduceerd dan menig kip of koe in Nederland."
Sergio Herman
Sergio Herman van Oud Sluis haalt, net zoals zijn Zwolse collega, zijn foie gras bij een klein boerderijtje in Hongarije. En dat blijft hij doen, zo laat zijn woordvoerder aan Quote weten. "Gasten vragen er wel vaak naar, dan wordt precies uitgelegd waar het gerecht vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. Iedereen kan dan voor zichzelf beslissen of ze het willen bestellen."
Van der Valk
Eén van de hotelketens die de foie gras wel van de kaart haalde, was Van der Valk. Dit na eerder dit jaar te hebben aangegeven dat de hotels vrij zijn om een eigen menu samen te stellen.
"Het is onze filosofie dat foie gras niet in deze tijd past, daarom halen we het van de kaart", aldus een woordvoerder tegen Quote. "Het stond nog in één of twee restaurants op het menu."
Ook onze horecanieuwsbrief ontvangen? Klik hier.
Horeca Entree zit ook op Twitter.

