Branchenieuws

Kaatje bij de Sluis en Mauritshuis trakteren

Kaatje bij de Sluis, Prins Mauritshuis en Bos Seafood trakteerden de bewoners van Seniorencomplex de Vierhoek in Blokzijl gisteren op Hollandse nieuwe.

Pieter Bos van Visgroothandel Bos Seafood verzorgde de Hollandse Nieuwe, Peter Postma van restaurant Kaatje bij de Sluis maakte hier amusehapjes van en Alco Tolner van restaurant Prins Mauritshuis verzorgde de bijbehorende Corenwijn.

Haringseizoen
Dit deden zij omdat gisteren het haringseizoen van start ging. Dat start traditiegetrouw met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe in Scheveningen. De opbrengst gaat dit jaar naar Stichting Kinderpostzegels.

Hollandse Nieuwe
Haring mag Hollandse Nieuwe heten als hij goed vet is en op traditionele Nederlandse manier schoongemaakt, gerijpt en gefileerd is. Haring die later in het jaar wordt gevangen wordt vaak verwerkt tot rolmops, gerookte haring, of aan boord in zijn geheel ingevroren en geëxporteerd.

MSC
Nadat drie jaar geleden de Nederlandse schepen die in de Noordzee haring vissen als eerste vissers binnen Europa MSC-gecertificeerd waren, zijn nu ook de Schotse, Noorse en Zweedse haringvissers gecertificeerd. Dit betekent dat nagenoeg alle beschikbare Hollandse Nieuwe het MSC-logo mag voeren.