Het Klein Brouwerij Collectief, de organisatie van kleine bierbrouwerijen in Nederland, heeft een brochure uitgegeven waarin het aandacht vraagt voor bier in combinatie met eten, kaas in het bijzonder.
Bier in het eten is een bekend gegeven. Immers, wat zou een Vlaamse stoofschotel zijn zonder bier? Bier naast eten is een relatief nieuw thema, dat nog niet zo lang in de belangstelling staat. Feit is dat veel brouwers inmiddels een bier maken, liefst in een 75 cl fles, dat moet kunnen wedijveren met een fles wijn op tafel.
Om de combinatie van speciaalbier en eten in Nederland onder de aandacht te brengen heeft het KBC de brochure gemaakt, die wordt verspreid in een oplage van 85.000. Hij is overigens ook online in te zien op www.kleinbrouwerijcollectief.nl. Behalve pils zijn er nog zo'n vijftig andere biertypen, die
worden geproduceerd door de kleine brouwerijen die zich in het KBC
hebben verenigd.
In de brochure wordt ingegaan op een aantal belangrijke zaken bij het kiezen van het juiste speciaalbier bij een gerecht, zoals kies sterkte bij sterkte, vind harmonie, overweeg zoet, bitter, koolzuur en pittigheid. Extra aandacht is er voor de combinatie speciaalbier met kaas. In gemakkelijk hanteerbare overzichten wordt aangegeven welk type bier mooi combineert met welke kaas of kazen.

