Het rookverbod en de recessie dwingen caféhouders na te denken over hun openingstijden. Als de omzet tegenvalt, loont het dan om bepaalde uren te sluiten of zet je de deuren juist langer open?
Voor beide keuzes valt iets te zeggen, blijkt uit recente beslissingen van diverse ondernemers. Joeri de Haan van grand café De Mallejan in Plasmolen bijvoorbeeld, is eerder zijn deuren gaan sluiten. "En loopt de bar op een avond toch vol, dan blijven we gewoon langer open, die keuze maken we zelf", aldus De Haan.
Het Belgisch Biercafé Bruxelles in Breda heeft besloten later open te gaan. Door die aanpassing bespaart de ondernemer op jaarbasis acht- tot negenduizend euro.
Meer open
Desiré Kessels van grand café De Verleiding in Ede besloot echter weer zeven dagen per week open te gaan, nadat ze eerder dicht waren op zondag. Ook Annemiek Zwagerman van de Ierse pub Long John in Amersfoort verruimde de openingstijden door haar formule uit te breiden.
Het complete verhaal over de gevolgen van het verkorten of verruimen van de openingstijden én de redenen voor de juiste keuze, staat in de volgende editie van Proost! Magazine (verschijningsdatum: 23 oktober). Ook een abonnement? Klik hier.

