Branchenieuws

KHN: blijvende omzetdaling natte horeca

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voorziet de gemiddelde omzet van drankverstrekkende bedrijven tot en met 2015 zal blijven dalen. Dat zei KHN-directeur Lodewijk van der Grinten maandag 10 januari op de Horecava. In de andere sectoren zal de omzet wel toenemen.


In 2011 zal het omzetvolume in de Nederlandse horeca met 0,25 procent licht toenemen. Dat is een halve procentpunt gunstiger dan door EIM in september is ingeschat.

De zakelijke bestedingen zullen weer iets aantrekken, de consumentenbestedingen zullen echter nog onder druk blijven staan. In de periode 2012 tot en met 2015 zal er een beperkt herstel zijn. De omzet zal dan gemiddeld jaarlijks met 0,75 procent toenemen.

Cafés
Bij de drankverstrekkende bedrijven nam de omzet in 2010 af met 4,5 procent. In 2011 zal de omzet verder dalen met anderhalf procent wegens een trendmatige daling van het cafébezoek.

Voor de periode van 2012 tot en met 2015 zal de omzet met gemiddeld anderhalf procent per jaar verder afnemen.

Hotels
Bij de hotels is in 2010 de omzet uiteindelijk niet verder gedaald en op een 'nul-groei' uitgekomen. Dat is een positieve bijstelling met 2,5 procentpunt ten opzichte van de september-raming.

In 2011 zal het omzetvolume met 1,75 procent toenemen, een positieve bijstelling met 0,75 procentpunt. Voor de periode 2012 tot en met 2015 wordt voor de hotels/pensions een gemiddelde omzet(volume)stijging van 1,75 procent per jaar voorzien.

Restaurants
Voor de restaurants wordt voor 2010 uitgegaan van een omzetvolumedaling van 6,5 procent, dat is ongewijzigd ten opzichte van de september-raming. In 2011 zal het omzetvolume in de restaurantsector weer iets toenemen (+0,25 procent), vooral als gevolg van licht aantrekkende zakelijke bestedingen.

In de periode van 2012 tot en met 2015 zal de omzet met gemiddeld 1,5 procent per jaar toenemen.

Fastservice

In de fastservicesector daalde het omzetvolume in 2010 met twee procent, een positieve bijstelling met 1,25 procentpunt ten opzichte van de september-raming.  In 2011 zal de omzet met een procent toenemen.

In de daaropvolgende jaren zullen de bestedingen in dit segmente gemiddeld blijven toenemen met een procent per jaar.
 

Hyves-account Proost! Magazine
Gratis horecanieuwsbrief
Proost! Magazine
Twitter-account
 Proost!
Magazine