Branchenieuws

Leerling-kok Zoë Lensen wint Gouden Garde

Zoë Lensen is de winnaar van de Gouden Garde, de eerste prijs van de wedstrijd 'Durf te koken' op de Horecafair.

Deze beurs van Hakvoort Horeca en Homint vond van maandag 9 tot en met woensdag 11 maart plaats in Emmeloord.

Lensen wint met haar in limoen, citroen en grapefruit gemarineerde sardientjes en duif met een compote van rode ui en aardappelwafeltjes. Ze krijgt extra punten voor haar strak opgemaakt borden.

De wedstrijd
Bij de wedstrijd strijden zeven leerling-koks van verschillende horecavakscholen onder leiding van Robert Kranenborg om de eerste prijs. De finale is op de laatste dag van de Horecafair. De leerlingen moeten een gerecht bereiden uit een black box. De gerechten worden beoordeeld op onder andere smaak, presentatie en de gebruikte kooktechnieken.

Adviezen
Vóór de uitslag demonstreert Paul van Staveren, chef-kok van Restaurant Sonoy in Emmeloord, nog aan de leerlingen hoe een duif correct moet worden schoongemaakt en bereid. Kranenborg geeft de studenten individueel advies en bespreekt hun gerechten.

Italiaanse wedstrijd

Tijdens de Horecafair vinden ook een Italiaanse kookwedstrijd 'Fedele nella cucina Italiana' en de barbecuewedstrijd 'Lekkerste Terrasgerecht 2009' plaats. Winnaars van de Italiaanse wedstrijd zijn Sergio Bandelli van Restaurant en Partycentrum Dolomiti Ursem met antipasti én Angelo Petrali van Catering Da Angelo Food met een hoofdgerecht. Er mogen alleen authentiek Italiaanse producten worden gebruikt.

Barbecuewedstrijd

Het 'Lekkerste Terrasgerecht 2009' wordt volgens de jury bereid door Herzog Olivier van stadscafé-restaurant 't Feithuis in Groningen. De deelnemers moeten een klein en snel gerecht maken dat op een veilige en gezonde manier kan worden bereid in de buitenkeuken.

Bezoekers van de Horecafair kunnen naast de wedstrijden ook terecht bij diverse demonstraties, meedoen aan workshops en genieten van proeverijen.