Branchenieuws

Marco Poldervaart elfde bij Bocuse d'Or 2011

Marco Poldervaart van De Gastronoom in Harlingen heeft de elfde plaats behaald bij de wereldfinale Bocuse d’Or 2011 in Lyon.

Denemarken ging er met de eerste prijs vandoor; nummer twee werd Zweden en nummer drie Noorwegen. De prijs voor het beste visgerecht ging naar Zwitserland en die voor het beste vleesgerecht naar Frankrijk.

Kleine details
Poldervaart kookte samen met zijn commis Jan Smink van Bilderberg Hotel Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag. Ze moesten binnen exact vijf uur veertien vis- en veertien vleesgerechten maken. De twee hoopten bij de eerste tien te eindigen.

Poldervaart: "Ik ben blij met dit resultaat. Met het behalen van een plaats bij de wereldfinale hebben we ons bij de 24 beste van de wereld geschaard. Je weet hoe moeilijk het is. Het gaat om erg kleine details die het verschil maken, zoals het bij schaatsen om tienden van seconden gaat."

"Natuurlijk wil je nummer één worden maar ik ben heel erg tevreden."
 
Schaatser
Ook Smink kijkt terug op een geweldige ervaring. "Je begint met een Europese wedstrijd waar je je moet kwalificeren voor een plaats bij de wereldfinale. Dat lukte. En hier in Lyon stonden al die juichende supporters op de tribune. Je voelt je als een schaatser die zich helemaal 'leegrijdt'."

"Dat ben ik nu ook. Ik had graag gewonnen maar we hebben het goed gedaan en dit neemt niemand mij meer af."

Zware opgave
Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, André van Doorn is trots op het team. "Ze hebben een prachtige prestatie geleverd, er erg hard voor gewerkt en niet voor niets. Deze wedstrijd is de zwaarste die er bestaat. Je moet echt alles kunnen: alle technieken beheersen en laten zien, smaakvariaties bedenken, productkennis hebben en creatief zijn."

"Je moet stressbestendig zijn en kunnen plannen. Je staat er alleen met je commis. Alles moet binnen vijf uur gebeuren. Dat is een zware opgave."

Samenwerking
Poldervaart en Smink ontwikkelden hun gerechten voor de wereldfinale samen met een aantal vakcollega’s. Poldervaart: "Je hebt hulp van collega’s nodig om je scherp en gefocust te houden. Geert-Jan Vaartjes, meesterkok Marc van Gulick en meesterkok Albert Kooy waren onbetaalbaar. Ook André van Doorn stond regelmatig al vroeg in Harlingen om zijn bijdrage te leveren."

Support
Poldervaart benadrukt ook het belang van support uit de directe omgeving. "Deze wedstrijd vraagt heel veel tijd en energie. Je vraagt heel van je gezin. De wedstrijd gaat vrijwel steeds voor. Ik had het geluk dat mijn vrouw Inez en kinderen me hierin vanaf het begin hebben gesteund."

"Daarnaast verdienen mijn medewerkers van de Gastronoom en van Frish’nDish een compliment. Zij hebben heel wat te verduren gehad want in onze restaurants moest alles wel doorlopen, terwijl mijn hoofd nogal eens gericht was op de Bocuse d’Or."
 

---
Twitter-account
Horeca Entree.
Twitter-account
Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie
Horeca Entree.
Horeca Entree-groep
LinkedIn.

Facebook-account
Horeca Entree.