Mario Ridder, chef-kok van restaurant De Zwethheul in De Zweth, heeft donderdag 6 november de titel SVH Meesterkok behaald.
Ridder toonde volgens de Plaatselijke Commissie SVH Meesterproef zijn kunnen op meesterlijk niveau en wordt daarmee de 121ste SVH Meesterkok van Nederland. Deze titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid voor koks. Afgelopen week ontving Ridder ook al de GaultMillauprijs Chef van het Jaar.
Lunch
De proef werd afgelegd in restaurant De Zwethheul. Na het tekenen van ''De code van Eer'', startte de commissie met de proef. In aansluiting op de rondleiding volgde de lunch met twaalf verschillende gerechten. Onder leiding van Ridder werd in de keuken met veel ambitie en enthousiasme gewerkt aan eigentijdse en originele gerechten met gebruik van moderne technieken.
Diner
In de middag werd Ridder onderworpen aan een reeks van vragen die betrekking hebben op zijn managementvaardigheden en visie op de Nederlands keuken. Het zevengangendiner in de avond, was opgebouwd uit producten en ingrediënten passend bij dit jaargetijde. Het gehele menu werd voorzien van bijpassende wijnen die deel uitmaakten van de proef.
Hierna bepaalde bepaalde de Plaatselijke Commissie Meesterproef, bestaande uit SVH Meesterkoks Robert Kranenborg en André van Doorn, secretaris Jasper van Almenkerk en plv. secretaris Hans Huiskes, dat Ridder geslaagd was voor zijn proef.
Verdere beoordeling
Naast het presenteren van een menu op meesterlijk niveau werd de kandidaat tijdens de meesterproef ook beoordeeld op instructie en begeleiding, organisatie en planning van productieprocessen, automatisering, financieel keukenmanagement, kwaliteit van de inkoop, taalvaardigheid en presentatie, samenstelling menu en assortiment van de kaart, mise en place en hygiëne conform de Hygiënecode voor de Horeca.
Inauguratie
Op een nader te bepalen tijdstip zal de inauguratie plaatsvinden. Ridder krijgt dan op feestelijke wijze de versierselen uitgereikt die bij de titel SVH Meesterkok horen.

