Branchenieuws

Matige alcoholconsumptie is gezond

Uit de resultaten van dertig jaar wetenschappelijk onderzoek blijkt dat matige en verantwoorde alcoholconsumptie bij volwassenen positieve effecten heeft op de gezondheid, zelfs als men wat betreft lichaamsbeweging en voedingspatroon al een gezonde leefstijl heeft.

Tijdens het vierde nationale Voedings- en Gezondheidscongres, dat vandaag plaatsvindt in Ede, wordt door Dr. Henk Hendriks (TNO Kwaliteit van Leven) een overzicht gepresenteerd van de resultaten van drie decennia wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van matige alcoholconsumptie.

Hendriks: "Matige alcoholconsumptie past in een gezonde leefstijl, omdat het risico op overlijden aan hart en vaatziekten met ongeveer een kwart wordt verlaagd  en de kans op diabetes type 2 met een derde wordt verkleind. Dit effect is onafhankelijk van het type alcoholhoudende drank (bier, wijn, gedistilleerd), het wordt veroorzaakt door de alcohol zélf. Uit onderzoek blijkt de laatste tijd steeds duidelijker het belang van een gelijkmatige spreiding van de alcoholconsumptie over de dagen van de week. Áls je alcohol drinkt, is matige én gelijkmatige consumptie het beste, piekgebruik wordt afgeraden. En drankmisbruik is uiteraard schadelijk."

Tachtig procent van de Nederlanders drinkt zo nu en dan een glas wijn, bier of gedistilleerd. De overgrote meerderheid doet dit op een verantwoorde manier: met mate. Ook de Gezondheidsraad geeft in de in 2006 gepubliceerde 'Richtlijnen goede voeding' aan dat matige alcoholconsumptie (maximaal één standaardglas per dag voor volwassen vrouwen en maximaal twee per dag voor volwassen mannen) onderdeel kan zijn van een gezonde leefstijl. "Maar de afweging of matige alcoholconsumptie in het individuele geval verstandig is, is 'maatwerk', gebaseerd op persoonlijke omstandigheden", aldus Hendriks.