Bubbelwijn wordt steeds populairder en dan vooral de mousserende wijn. Daarnaast wordt wijn uit Frankrijk nog steeds het meest gedronken en er is steeds meer oog voor nieuwe en onbekende wijnen. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Wijn.
Van de bubbelwijnen steeg de verkoop van mousserende wijn het meest in 2009 (+49 procent). Daarna volgt parelwijn (+30 procent). De verkoop van Prosecco beslaat bijna een derde van alle mousserende wijn.
Herkomst
Van de totale consumptie van wijn in Nederland heeft Frankrijk nog altijd het grootste marktaandeel (36 procent). Zuid-Afrika volgt met 21,6 procent en Duitsland met elf procent.
Chili groeide met zestien procent het hardst en heeft nu een aandeel van 7,3 procent.
Vaker wijn
Wijn wordt op meer momenten dan voorheen geconsumeerd, maar per moment wordt er minder gedronken. Wijn wordt ook net als in de zuidelijke landen steeds meer bij het eten gedronken.
De behoefte om te variëren neemt duidelijk toe, consumenten wil steeds vaker nieuwe en onbekende wijnen proberen.
Consumptie
Over het geheel genomen laat de consumptie van wijn een lichte stijging zien. Ook de omzet stijgt, maar dit is mede veroorzaakt door de hogere verpakkingenbelasting op wijn. Nederlanders dronken in 2009 gemiddeld 21,7 liter wijn per hoofd van de bevolking.
Ook onze gratis horecanieuwsbrief ontvangen? Klik
hier.
Twitter-account
Proost! Magazine & Horeca Entree.

