In weerwil van de economische crisis is het aantal horecabedrijven tussen 1 januari 2008 en 1 januari 2009 gestegen met 6,3 procent. Het aantal horecabedrijven bedroeg op 1 januari 2008 36.260; op 1 januari 2009 lag dit aantal 2285 hoger op 38.545.
Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Gekeken naar het aantal werknemers, zijn de bedrijven met twee personen het meest vertegenwoordigd in de horecabranche. Ook dat aantal is in 2008 toegenomen. Op 1 januari 2008 waren er 10.390 tweemansbedrijven, een jaar later 10.630, een stijging van 240 bedrijven (2,3 procent).
Horecabedrijven met 100 of meer personen komen het minst voor. In het begin van 2008 waren er daarvan slechts tachtig; in het begin van 2009 honderd. Met een stijging van 25 procent is dat aantal procentueel wel het sterkst gestegen.
In de horecabedrijven met twintig tot vijftig werknemers steeg het aantal bedrijven met 23,8 procent), met vijftig tot honderd werknemers 23,3 procent en met tien tot twintig werknemers 21,6 procent.
Absoluut gezien was de stijging het grootst onder horecabedrijven met één werkzaam persoon (925).
Het aantal horecabedrijven met 3 tot 5 personeelsleden is procentueel het minst gestegen; van 6990 tot 7045 (+ 0,8 procent). Ook weinig stijging vond plaats onder de horecabedrijven met 2 mensen (zie boven).

