Branchenieuws

Meeste geweld en vernielingen bij cafés

De criminaliteit in de horeca is wel afgenomen, maar het percentage bedrijven dat hier te maken kreeg met vernielingen en geweld is het hoogst. Vooral de cafés zijn oververtegenwoordigd en dan vooral die in het centrum van de stad.


Dat blijkt uit de Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven 2009, die de criminaliteit onderzocht tussen 2004 en 2009 in de sectoren horeca, bouw, detailhandel, transport en zakelijke dienstverlening.

Vernielingen
In de horeca lag het percentage bedrijven dat te maken kreeg met vernielingen in 2009 op 21,8 procent. In 2008 én 2004 was dat nog 24,1 procent. Ter vergelijking: in de bouw lag dit percentage in 2009 op 8,2 procent.

Geweld
Het percentage horecabedrijven dat te maken kreeg met geweld lag vorig jaar op acht procent, tegenover 9,1 procent in 2008 en tien procent in 2004. In de bouw was dit percentage in 2009 met 1,7 procent wederom het laagst.

Het percentage horecazaken dat in 2009 te maken kreeg met inbraak, was 14,6 procent. Alleen in de transportsector lag dit percentage hoger (14,8 procent). Het percentage horecabedrijven dat vorig jaar te maken kreeg met diefstal, lag op 13,9 procent. Alleen in de detailhandel lag dit hoger (27,2 procent).

Schade
Opvallend is verder dat de schade door inbraak in de horeca toenam - van achttien miljoen euro in 2004 naar 21 miljoen euro in 2009 (plus zeventien procent). In alle andere sectoren daalde dit juist. Bovendien nam het aantal inbraken dus juist af in de horeca.

Preventie
Qua preventieve maatregelen neemt de horeca een tweede positie in: 76 procent heeft ze toegepast. Alleen in de detailhandel gebeurde dat met tachtig procent van de bedrijven nog meer.

De meest gebruikte, preventieve maatregelen in de horeca zijn een luid alarm (53 procent), een stil alarm (37 procent) en infrarode camera's (dertig procent).

Melding
Verder heeft de horeca het grootste, zogeheten verval. Dat betekent dat er uiteindelijk relatief weinig aangifte wordt gedaan in verhouding tot het aantal meldingen van een delict.

Het aantal meldingen van delicten ligt in de horeca op 67 procent; het aantal aangiftes op 21 procent. Alleen in de transportsector wordt vaker een melding gemaakt (69 procent).

Verder zijn horecaondernemers met 59 procent het meest tevreden over het optreden van de politie. Daarna volgt de detailhandel met 57 procent.

Intern
In totaal is vijf procent van alle bedrijfsvestigingen in Nederland in aanraking gekomen met interne criminaliteit. In de horeca ligt het percentage met negen procent het hoogst; in de zakelijke ligt dit percentage met twee procent het laagst.

Complete sectorrapport Horeca van de Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven 2009.


Ook onze gratis horecanieuwsbrief ontvangen? Klik
hier
.

Twitter-account
Proost! Magazine & Horeca Entree
.