Na jaren van voorbereiding is het nieuwe onderkomen van bierbrouwerij Jopen, de Jabcobskerk in Haarlem, op woensdag 8 december officieel in gebruik genomen. In de kerk is niet alleen de brouwerij gevestigd; er is ook een brouwerijcafé en -restaurant, met direct zicht op het brouwproces.
Circa twaalfhonderd genodigden waren, verdeeld over drie dagen, in de volledig gerenoveerde kerk aanwezig om de openingshandeling mee te maken. Op de sfeervolle muziek van twee operazangeressen schoven zwarte doeken rondom de koperen brouwketels opzij, waardoor de brouwinstallatie zichtbaar werd.
Directeur Michel Ordeman kondigde trots aan dat er dit jaar nog gebrouwen gaat worden. Het eerste in de Vestekerk gebrouwen Jopenbier wordt Witte Rook een RauchWeizen. Het zal in januari gedronken kunnen worden.
Belevenis
"Sinds 11 november is in het restaurant proefgedraaid en de eerste reacties zijn laaiend enthousiast. We hebben de basis gelegd voor verdere groei van Jopen, niet alleen als bierbrouwerij, maar met een totaalproduct waar eten en drinken samenkomt", aldus een tevreden Ordeman.
"Door mensen belevenisgastronomie te bieden in een werkende brouwerij, hopen we nog meer Jopenfans te creëren."
Interieur
De kerk is totaal gerenoveerd en heeft een interieur van de hand van de Haarlemse ontwerper Michel Ruijgrok van E.S.T.I.D.A. Ruijgrok voelde zich extra betrokken bij dit project vanwege zijn Haarlemse roots, omdat de eerste gesprekken al zo’n zeven jaar geleden plaatsvonden én omdat hij het een uitdaging vond om in een oude kerk moderne horeca te realiseren.
De doelstelling voor het interieur was om het brouwproces zichtbaar te maken voor de bezoekers van de horeca, gebruik te maken van de charme van de oude kerk en de nog aanwezige historische elementen. Ook moest er een modern, eigentijds café-restaurant gecreëeerd worden met een uitstraling die past bij de kwaliteit van Jopens speciaalbieren.
Geschiedenis
Eeuwenlang was Haarlem één van de grootste bierbrouwerssteden van Nederland. Brouwerijen als Het Scheepje, De Oliphant, en De Drie Lelien draaiden op volle toeren en de jopen (grote vaten waarin het bier werd vervoerd) lagen in grote stapels op de kade van het Spaarne te wachten op hun nieuwe eigenaar.
In 1916 sloot de laatste Haarlemse brouwerij.
Jubileumbier
Ter gelegenheid van het 750-jarige bestaan van Haarlem in 1995 ging het Haarlems Biergenootschap de archieven in op zoek naar authentieke recepten voor een speciaal Haarlems jubileumbier. Het resultaat: Jopen Hoppenbier, volgens een origineel recept uit 1501.
Tot nu toe werd Jopenbier in licentie in België gebrouwen, verkoop en organisatie vond plaats vanuit het Jopenkantoor in de Haarlemse Waarderpolder. Vanaf heden wordt al het bier van Jopen in de kerk in Haarlem gebrouwen, waarna het wordt afgetankt in tankwagens.
Afvullen, distributie en verkoop vindt plaats vanuit het kantoor in de Waarderpolder.
Verkrijgbaar
Wat dus begon als een jubileumstunt is onder leiding van Ordeman en commercieel directeur Lydian Zoetman uitgegroeid tot een snelgroeiende, onafhankelijke bierbrouwerij. Het brede assortiment speciaalbieren is door heel Nederland te vinden in horeca, slijterijen en supermarkten.
Credits afbeelding: E.S.T.I.D.A.
Hyves-account Proost! Magazine
Gratis horecanieuwsbrief Proost! Magazine
Twitter-account Proost!
Magazine

