Brouwerij Klein Duimpje in Hillegom van Erik Bouman heeft (weer) twee nieuwe bieren geïntroduceerd: Gagelbier en de American Pale Ale. Eerder al bracht Bouman de bieren Erik de Noorman, de Hillegomse Hangkous en De Blauwe Tram op de markt voor de horeca en slijterijen.
Volgens Bouman is American Pale Ale afgeleid van de Indian Pale Ale. "Toen schepen vroeger van Engeland naar India voeren, duurde de reis te lang om genoeg drinkwater mee te nemen. Dat was al verrot voordat de stemming bereikt was."
"Daarom werd een speciaal bier meegenomen: de Indian Pale Ale. De Amerikanen hebben hier later een eigen variant op gemaakt en daar heb ik dan weer mijn eigen draai aan gegeven."
Grapefruit
American Pale Ale is een moutig bier met toepassing van de Amerikaanse Amarillo-hop, dat een grapefruitachtige smaak aan het bier geeft. "Het interessante is dat je bij dit bier ook echt proeft wat je ruikt. Dat komt door het brouwproces", aldus Bouman.
"Bij het normale brouwproces kookt de hop mee bij het brouwen, maar dan komt de smaak van dit speciale hopras niet goed vrij. Ik voeg de hop pas toe als het bier vergist is en het aan het rijpen is in de tank. Dan komt de smaak volop vrij, zonder dat het bitter wordt."
Volgens Bouman is de smaak van American Pale Ale heel krachtig. "Je kunt er echt van genieten. De gemiddelde pilsdrinker zal er echter wel even aan moeten wennen."
Gagelbier
Voor het Gagelbier gebruikt de brouwer de plant gagel. "Voor men hop gebruikte brouwde men bier met gruyt. Eén van de bestandsdelen hiervan was gagel, een plant die vandaag de dag beschermd is."
Bouman kent echter iemand waar hij af en toe wat gagel kan krijgen. Gagelbier is een tripel met een percentage van 8,5 procent.
Biermarkt
Geïnteresseerden in de bieren van Klein Duimpje kunnen eventueel zondag 29 augustus terecht op de biermarkt in Sassenheim. Daar staat Erik Bouman met Blauwe Tram, Erik de Noorman en met de American Pale Ale.
"Dat wordt de vuurdoop. Ik ben erg benieuwd hoe het publiek reageert, maar ik heb er het volste vertrouwen in."
Bron: Het Witte Weekblad.
Proost! Magazine nu ook op Hyves!
Ook
onze gratis horecanieuwsbrief ontvangen? Klik
hier.
Twitter-account Proost!
Magazine
& Horeca
Entree.

