Branchenieuws

Omzet horeca daalt bijna 5 procent

In het laatste kwartaal van 2008 is de totale horeca geconfronteerd met een omzetdaling van 4,9 procent ten opzicht van dezelfde periode vorig jaar. Voor het eerste kwartaal 2009 wordt een omzetdaling verwacht van 4,6 procent. Dat blijkt uit een onderzoek dat het onderzoeksbureau Synovate in opdracht van het bedrijfschap Horeca en Catering onder zeshonderd horecaondernemers heeft gehouden.

De omzetdaling treft vooral de drankensector (-6,9 procent) en de restaurants (-5,3 procent). Vooral de drankensector geeft aan last te hebben van het rookverbod, de overige sectoren geven aan dat de verslechterde economie de reden is van de omzetdaling. Er wordt een gemiddeld werkgelegenheidsverlies in het eerste kwartaal 2009 verwacht van 3,7 procent. In de horeca werken totaal 303.000 medewerkers en zijn er 41.103 horecaondernemers.

"Het is zwaar weer, maar ook zaak om meer dan ooit in de horeca nu creatief en slim te ondernemen", aldus directeur Koninklijke Horeca Nederland Lodewijk van der Grinten. De koopkracht van de consument is niet afgenomen en dat betekent dat daar kansen liggen om hen te verleiden voor een gezellige avond in café, restaurant of hotel. Horecaondernemers zijn flexibel van aard en de helft van de werknemers zijn parttimers, waardoor het banenverlies mogelijk wordt opgevangen.