Branchenieuws

Omzetdaling horeca sterkst in drankensector

In het eerste kwartaal van 2010 meldt bijna de helft van de horecabedrijven een omzetdaling ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Ruim een vijfde van de horecabedrijven meldt een omzetstijging. De omzetdaling was met 4,5 procent het sterkst in de drankensector.


Daarna volgen de restaurantsector (-3,5 procent), hotelsector (-1,9 procent) en fastservicesector (-0,3 procent). Dit blijkt uit een onderzoek van Synovate in opdracht van bedrijfschap Horeca en Catering

In het westen van het land wordt een grotere omzetdaling gemeld dan in de overige regio’s van Nederland.

Redenen
Meest genoemde redenen voor de omzetdaling zijn de economische omstandigheden, gevolgd door de weersomstandigheden. Vier op de tien ondernemers in de horeca geven aan dat het aantal gasten in hun bedrijf is afgenomen. Ook is in ruim een derde van de horecabedrijven de gemiddelde besteding per gast afgenomen.

De vaste gasten komen in zes van de tien etablissementen net zo vaak als in dezelfde periode het jaar daarvoor, maar in een derde komen zij minder vaak.

Maatregelen
Vier op de tien horecaondernemers hebben het eerste kwartaal maatregelen genomen om de bedrijfsvoering te verbeteren. Van deze maatregelen worden bezuinigen op personeel het meest genoemd (27 procent). Op de voet gevolgd door promotie (26 procent), activiteiten organiseren (25 procent) en een breder assortiment aanbieden (24 procent).

Negen op de tien horecaondernemers overwegen maatregelen te nemen in de komende twaalf maanden. Naast besparen op energie en inkoop, worden meer aanbiedingen en acties aangekondigd.

Meer personeel
Voor het tweede kwartaal geeft een kwart van de horecaondernemers aan meer personeel nodig te hebben dan in het eerste kwartaal. Per saldo worden 8,2 procent meer banen verwacht in het tweede kwartaal. Met name in de hotelsector (twaalf procent) zijn meer arbeidskrachten nodig.

Natuurlijk spelen seizoenseffecten hierbij een rol.

Bron: KHN.


Proost! Magazine nu ook op Hyves!

Ook onze gratis horecanieuwsbrief ontvangen? Klik
hier
.

Twitter-account
Proost! Magazine & Horeca Entree
.