De omzet in de gehele horeca is in het eerste kwartaal van 2009 gemiddeld met 6,5 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Dit blijkt uit onderzoek dat het onderzoeksbureau Synovate voor de tweede keer heeft gedaan in opdracht van het bedrijfschap Horeca en Catering onder zeshonderd horecaondernemers.
Zeven op de tien horecabedrijven wijten hun dalende omzet aan de economische omstandigheden. De vooruitzichten voor het tweede kwartaal geven aan dat van een structureel herstel nog geen sprake is.
Er zijn grote verschillen in de omzetten. Ondernemers die een omzetdaling aangeven, hebben in het eerste kwartaal een gemiddelde omzetdaling van 19 procent. Bedrijven die een omzetstijging aangeven, hebben in het eerste kwartaal een gemiddelde omzetstijging van 12 procent. Opvallend is verder dat van de bedrijven die met een omzetdaling te maken hebben, tweederde van de bedrijven uit de drankensector aangeven het rookverbod nog als oorzaak te voelen.
De grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag met randgemeenten hebben het meeste last van omzetdalingen. De aantallen en uitgaven van zakelijke gasten en het buitenlandse toerisme zijn door de economische omstandigheden veel lager dan vorig jaar in het eerste kwartaal. Het oosten en zuiden van Nederland hebben nog het minste last van omzetdaling in de horeca.
De ondernemers die in het eerste kwartaal een omzetstijging hadden, is gevraagd naar de voornaamste oorzaak. Zo lijkt investeren in de kwaliteit van producten en service een bron van meer klanten. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat volgens de ondernemers omzetstijging vooral komt doordat ze meer gasten ontvangen bij een andere formule, aanpak of kaart.

