Branchenieuws

Ondanks WK Voetbal omzetdaling drankensector

In het tweede kwartaal van 2010 meldt bijna de helft van de horecabedrijven een omzetdaling ten opzichte van dezelfde periode in 2009. In de dranken- (-3,5%) en restaurantsector (-4%) is de daling het sterkst. Vooral de cafés profiteerden echter nog wel van het WK Voetbal.


De daling in de fastservicesector is 2,7 procent. De hotelsector komt er het beste vanaf met een gemiddelde omzetontwikkeling van nul procent. Drie op de tien horecabedrijven melden een omzetstijging.

Dat blijkt uit de Synovate-rapportage voor het bedrijfschap Horeca en Catering.

Redenen
Door ruim de helft van de bedrijven wordt de economische crisis genoemd als één van de oorzaken van de omzetdaling. De weersomstandigheden worden door twee op de tien horecabedrijven als reden gegeven.

Daarnaast noemt min of meer eenzelfde aantal bedrijven het rookverbod en de mindere uitgaven door hun gasten als mogelijke oorzaak van de omzetdaling. Ook geven twee op de tien horecabedrijven aan minder boekingen of zakelijke gasten te hebben.

WK Voetbal
Ondanks dat in bijna de helft van de horecagelegenheden het WK Voetbal gevolgd kon worden, zagen de meeste bedrijven door het WK het aantal gasten afnemen ten opzichte van vorig jaar.

Met uitzondering van de drankensector, die relatief het meest heeft kunnen profiteren van het WK. Ruim een derde van de ondernemers in deze sector geeft aan dankzij het WK meer gasten te hebben dan in dezelfde periode vorig jaar.

Voor de overige sectoren ligt dit percentage beduidend lager.

Maatregelen
Drie op de tien horecaondernemers hebben in het tweede kwartaal maatregelen genomen om de bedrijfsvoering te verbeteren. Men heeft voornamelijk bezuinigd op personeel en meer reclame gemaakt.

In de komende twaalf maanden overwegen negen op de tien horecaondernemers om maatregelen te nemen. Naast een kostenbesparing op energie en inkoop, worden ook meer acties en aanbiedingen overwogen.

Personeel

Zeven op de tien horecaondernemers melden over voldoende personeel te beschikken voor het derde kwartaal. Per saldo worden er dan ook geen sterke ontwikkelingen verwacht in het aantal banen. Het aantal horecaondernemingen dat aangeeft meer personeel nodig te hebben, ligt ongeveer gelijk aan het aantal dat minder nodig heeft.

Bron: Horeca Barometer Synovate.
 

Proost! Magazine nu ook op Hyves!
Ook
onze gratis horecanieuwsbrief ontvangen? Klik
hier
.
Twitter-account Proost!
Magazine
Horeca
Entree
.