De Universiteit Leiden gaat onderzoek doen naar het rookverbod in de horeca. Daarbij wordt gekeken naar het (veranderde?) rookgedrag van de gast/consument - oftewel het effect van het rookverbod - en naar wat de beste manier is om zoiets als het rookverbod in de horeca in te voeren.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door Sander van der Heiden, een niet-rokende student Gezondheidspsychologie. In de verkennende fase van het onderzoek interviewt Van der Heiden twintig rokers over hun rookgedrag in de horeca.
Rookgedrag
Uit de resultaten van een eerder afgenomen vragenlijst lijkt het erop dat er geen grote veranderingen hebben plaatsgevonden in rookgewoonten. Rokers steken er ongeveer net zo vaak eentje op als voorheen.
De vragen die Van der Heiden zich stelt: 'Betekent dit dat ze de horeca vaker mijden en nu meer thuis roken, of roken ze nog wel degelijk in kroeg of eetgelegenheid, hetzij buiten, hetzij in de speciale rookruimte? Of trekken ze zich misschien helemaal niets van het rookverbod aan?'
Een vragenlijstonderzoek onder vierhonderd rokers, die begin 2011 wordt afgenomen, moet daar meer duidelijkheid over geven.
Invoer rookverbod
Ook hoopt Van der Heiden een antwoord te vinden op de vraag wat de beste manier is om zoiets als een rookverbod in de horeca in te voeren. "Dat is destijds niet zo handig aangepakt", stelt hij.
"De eerste drie maanden was er sprake van gedogen: horeca-exploitanten die het verbod overtraden kregen geen boete, maar een waarschuwing. Daardoor ontstond onduidelijkheid over vanaf wanneer en in welke gelegenheden (ook de eenmanscafés?) het rookverbod nu daadwerkelijk gold."
"We denken dat dit ook een rol kan spelen in het naleven van een dergelijk verbod en bij rookgewoonten van horecabezoekers. Hier hopen we meer over te weten te komen door het uitvoeren van de interviews."
Bron: Universiteit Leiden.
Proost! Magazine nu ook op Hyves!
Ook
onze gratis horecanieuwsbrief ontvangen? Klik
hier.
Twitter-account Proost!
Magazine
& Horeca
Entree.

