De Universiteit van Kopenhagen start, in opdracht van het Kennisinstituut Bier, een onderzoek naar de relatie tussen consumptie van bier en de bierbuik. Het is namelijk nog nooit wetenschappelijk bewezen dat deze buik ontstaat door (meer) bier te nuttigen.
Dat werd bekendgemaakt tijdens het openingssymposium van het Kennisinstituut Bier op donderdag 17 juni in Utrecht. Daar zette professor Arne Astrup van de universiteit uiteen waarom hij vraagtekens zet bij de vermeende relatie tussen bier en buikomvang.
Metabool
Astrup: " Abdominale obesitas – veel vet in de buik – verhoogt de kans op het krijgen van het metabool-syndroom. Het metabool-syndroom is een cluster van afwijkingen waaronder een verminderde insulinegevoeligheid, hoge bloedruk en een verlaagd HDL-cholesterolgehalte, het ‘goede’ cholesterol."
"Het metabool-syndroom vergroot het risico op ouderdomsdiabetes, hart- en vaatziekten en mogelijk bepaalde soorten kanker."
Onderzoeken
Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar het effect van alcoholconsumptie op het metabool-syndroom, aldus Astrup. "Maar de onderzoeken die gedaan zijn lijken erop te wijzen dat matige alcoholconsumptie beschermt tegen het metabool-syndroom."
"Dit effect lijkt vooral op te treden bij wijn en bier en in mindere mate bij sterke drank."
Vraagtekens
De aanwijzing dat matig alcoholgebruik juist beschermt tegen het metabool-syndroom en het feit dat uit experimentele studies blijkt dat matig alcoholgebruik de insulinegevoeligheid en de concentratie van het ‘goede’ HDL-cholesterol juist verhoogt, zetten vraagtekens bij de vermeende relatie tussen bierconsumptie en de bierbuik, aldus de professor.
Kennisinstituut
Het Kennisinstituut Bier is het wetenschappelijk instituut op het gebied van verantwoorde bierconsumptie in relatie tot gezondheid. Daarnaast vult het instituut de leemtes in de wetenschappelijke kennis op dit gebied.
Het instituut richt zich op professionals zoals (para)medici, voedingsvoorlichters en beleidsmakers. De wetenschappelijke Richtlijnen goede voeding 2006 van de Gezondheidsraad vormen het uitgangspunt.
Proost! Magazine nu ook op Hyves!
Ook onze gratis horecanieuwsbrief ontvangen? Klik
hier.
Twitter-account
Proost! Magazine & Horeca Entree.

