Branchenieuws

Ordeman met Jopen Held van de Smaak

Met zijn Haarlemse Jopenbieren heeft Michel Ordeman de titel Noord-Hollandse Held van de Smaak in de wacht gesleept. Deze verkiezing is onderdeel van de landelijke Helden van de Smaak verkiezing, met de grote finale tijdens de slotmanifestatie van de Week van de Smaak op 27 september in Zaandam.

Met de verkiezing van Helden van de Smaak wil de organisatie van de Week van de Smaak ambachtelijke producenten in het zonnetje zetten. Ieder jaar is er een ander thema, in 2009 is dit ambachtelijk en streekgebonden bier. De afgelopen tien jaar zijn er veel nieuwe, kleinschalige ambachtelijke brouwerijen bij gekomen, ook in Noord-Holland. Deze brouwerijen maken een keur aan bijzondere en uiterst smaakvolle speciaalbieren.

De jury van de Noord-Hollandse voorronde prees Ordeman voor de kwaliteit van zijn bieren, het gebruik van authentieke, Middeleeuwse recepten die de relatie met de Haarlemse regio onderstrepen en de rol die Ordeman speelt om dit regionale bier in de stad Haarlem en daarbuiten op de kaart te zetten. In 2010 gaat in Haarlem de Jopenkerk in de Jacobstraat de Jopen Bierbrouwerij, met cafe en restaurant van start. Ook voor de manier waarop Jopen het drinken van zijn bieren verbindt aan smaakbeleving, met veel aandacht voor bier-spijs-combinaties sprak de jury zijn waardering uit.

De andere genomineerden voor de titel waren de Texelse Bierbrouwerij, Brouwerij ’t IJ en De Prael, beide uit Amsterdam, S.N.A.B. uit Purmerend (met hun Czaar Peter verdiende de brouwer een eervolle vermelding voor het lekkerste biertje van de middag), Dampegheest uit Limmen, ’t Veulen uit Volendam en Wispe uit Weesp.