Branchenieuws

Poldervaart wint Bocuse d'Or Nederland 2009

Marco Poldervaart heeft maandag 12 oktober in de Rooi Pannen in Tilburg de nationale Bocuse d’Or-wedstrijd gewonnen.

Poldervaart kookte zich samen met zijn commis Marten Haga naar de eerste plaats. Hij zal Nederland gaan vertegenwoordigen bij de Bocuse d’Or Europe 2010 in het Zwitserse Genève op 7 en 8 juni 2010.

Marco Poldervaart: "Ik hoopte dat ik zou winnen en ben er natuurlijk erg blij mee. Maar als nuchtere Fries was ik me er ook meteen van bewust dat de echte uitdaging er nog aan komt: in Genève zorgen dat we Lyon gaan halen." Deze wereldfinale is in januari 2011.

Beste Jonge Talent
Verder werd Jonathan Zandbergen verkozen tot Beste Jonge Talent. Eén van de doelstellingen van Bocuse d’Or Nederland is om jong talent de mogelijkheid te bieden aan de prestigieuze Bocuse d’Or-wedstrijden mee te doen. De helft van het aantal plaatsen bij de Nederlandse finale is daarom voorbehouden aan jong talent. Zij kunnen door deel te nemen aan de Nederlandse finale ervaring opdoen en hun capaciteiten laten zien.

Zandbergen: "Ik vind deze prijs fantastisch. Ik zie het als een enorm compliment van deze heel vakkundige jury. Wat mij betreft is het een eerste stap om ooit te kunnen meedoen aan de wereldfinale in Lyon."

Beste Commis
Tot Beste Commis verkozen werd Stefanie Drosten. Frans Gerrits: "We hebben vooral gelet op goede hygiëne en rustig en georganiseerd werken. Stefanie viel ons daarbij op en dus niet alleen omdat ze de enige vrouw was in het gezelschap. We hopen dat ze voor meer vrouwen een stimulans is om voor dit vak te kiezen."

De finale

Aan de finale deden vijf teams uit heel Nederland mee. De teams bestonden uit een kok en een commis. De teams hadden de opdracht om binnen een tijdsbestek van vijf uur zes visgerechten en zes vleesgerechten te koken en te presenteren op voorgeschreven borden.

De jury
De jury bestond uit Cees Helder, Constant Fonk, Johan van Groeninge, Hein Willemsen en André van Doorn (voorzitter). Een speciale keukenjury, bestaande uit Rudolph van Veen en Frans Gerrits, beoordeelden de deelnemers op werkwijze, hygiëne en correct omgaan met producten.

Van Doorn prees het hoge niveau van de geleverde prestaties. "Toch moet voor de Europese wedstrijd nog veel werk worden verzet. Marco heeft een zware tijd voor de boeg met veel voorbereidingen. Maar ik ben er van overtuigd dat dit team zich in Zwitserland gaat kwalificeren voor de wereldfinale in Lyon in 2011."

Bron: Bocuse d'Or Nederland.


Meld u ook eens aan voor onze
nieuwsbrief.