Branchenieuws

Regels aanmelden vrijstelling rookverbod

Caféhouders die roken willen toestaan moeten dat melden bij de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Minister Edith Schippers meldt dat in het 'beleidskader voor de handhaving van de uitzondering op de rookvrije horeca', dat in de Staatscourant is gepubliceerd.


Ondernemers die zich melden moeten een afschrift van de vergunning voor de uitoefening van het horecabedrijf tonen, plus een recent uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Daarnaast moet de ondernemer verklaren dat alleen hij of zij in het café als zelfstandige zonder personeel werkzaam is, in het café de bedrijfsactiviteiten vrijwel uitsluitend bestaan uit het verstrekken van alcoholhoudende drank én hij slechts één horecabedrijf heeft waarvan het oppervlak kleiner is dan zeventig vierkante meter.

Geen controle
Als blijkt dat de ondernemer alles naar waarheid heeft verklaard, zal er geen controle ter plaatse plaatsvinden zolang aan de criteria wordt voldaan. Bij de ingang van het café moet dan duidelijk zijn aangegeven dat er mag worden gerookt.

Boetes
Reeds opgelegde boetes tegen caféhouders zonder personeel zullen worden ingetrokken. Alle boetezaken tegen caféhouders met personeel zullen worden doorgezet. Ook zullen er nog steeds boeterapporten worden opgemaakt tegen caféhouders zonder personeel, maar met een horecazaak groter dan zeventig vierkante meter of met meerdere horecabedrijven en/of met een exploitatie die niet vrijwel uitsluitend bestaat uit het verstrekken van alcoholhoudende drank.

Schippers waarschuwt dat hierop 'nauwgezet zal worden toegezien'.

De melding moet worden gedaan via de website Vwa.nl of per brief naar de nVWA, postbus 2168, 5600 CD Eindhoven, onder vermelding van 'melding uitzondering rookvrije horeca'.

Bron: Staatscourant online.

Hyves-account Proost! Magazine
Gratis horecanieuwsbrief
Proost! Magazine
Twitter-account
 Proost!
Magazine