Branchenieuws

Relatief veel starters in de horecabranche

Het aantal starters in de horeca steeg in 2010 met 30 procent tot 4.000 personen. Het landelijke gemiddelde lag net iets onder de 20 procent. In 2011 zullen er nog meer mensen in de horeca starten: 4.4.00. Dit alles tegenover een gemiddeld aantal van 3.000 tussen 2005 en 2009.


Dat blijkt uit het Kwartaalbericht Starters van ING Economisch Bureau. "De afgelopen 3 jaar kreeg de horeca het zwaar te verduren", schrijft de bank. Deze negatieve ontwikkeling heeft echter weinig effect gehad op het animo om als ondernemer de sector te betreden."

"Hoewel het succes van de onderneming wordt bepaald door de ontwikkeling in de branche, laat de wens om te starten zich hierdoor duidelijk niet belemmeren."

Dienstverlening

Ondanks deze recente toename is het aantal starters ten opzichte van het aantal bestaande bedrijven binnen de horeca ruim 20 procent lager dan in de dienstverlening. "De investering die nodig is om een onderneming op te zetten in de horeca vormt een belangrijke verklaring voor dit verschil", verklaart ING.

Nederland
In heel Nederland nam overigens het aantal starters weer toe in 2010; hiervan zal ook sprake zijn in 2011. De dienstverlening is in 2011 nog populairder bij de beginnende ondernemer. Hierdoor richt 6 op de 10 ondernemers komend jaar in deze sector een bedrijf op.

Het aantal starters in de bouw zal ook in 2011 nog fors onder het 2008-niveau liggen. In 2010 was het daar ook niet rooskleurig.