Sinds de start van het rookverbod in de horeca is het percentage bedrijven waar gerookt wordt toegenomen. Deze stijging komt vooral doordat er flink meer gerookt wordt bij cafés en discotheken. Het maakt daarbij niet veel uit of er één of meerdere personeelsleden zijn.
Dat blijkt uit cijfers van de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA). Die herhaalde een steekproef in 25 gemeenten bij ongeveer zeshonderd horecazaken. Het gaat om de cijfers van de winter van 2010/2011 vergeleken met die van de winter van 2008/2009.
Natte horeca
In de eerste winter werd bij 94 procent van alle horecazaken niet gerookt; in de huidige winter is dat negentig procent. Bij cafés en discotheken zijn de percentages respectievelijk 76 en vijftig procent.
Wanneer bij cafés/discotheken gekeken wordt naar het aantal aanwezige personeelsleden, blijkt dat bij zowel gelegenheden met één personeelslid als bij gelegenheden met meerdere personeelsleden zich een significante stijging voordoet.
Asbakken
Tevens zijn er een stuk meer horecabedrijven waar een asbak op tafel staat: van vijf naar elf procent. De nVWA constateerde vooral asbakken bij de cafés en discotheken: de percentages hier waren respectievelijk 23 en 54 procent.
Ook hier maakt het weer niet veel uit hoeveel personeelsleden de horecazaak heeft.
Inventarisatie naleefniveau rookvrije horeca winter 2010/2011.
Hyves-account Proost! Magazine
Gratis horecanieuwsbrief Proost! Magazine
Twitter-account Proost!
Magazine

