Organisatie Nederlandse Brouwers heeft SVH Meesterkok Rudolph van Veen benoemd tot Bockbierambassadeur 2010. De benoeming vond plaats net voor de officiële opening van het Bockbierseizoen 2010, maandag 4 oktober bij restaurant en kwekerij De Kas in Amsterdam.
De titel kent Nederlandse Brouwers jaarlijks toe aan een persoon die zich inzet voor seizoensproducten in het algemeen en bockbier in het bijzonder.
Wisselbokaal
Van Veen was verheugd bij het in ontvangst nemen van de HerfstBockaal, de wisseltrofee behorend bij de titel Bockbierambassadeur 2010. Hij ontving de titel vanwege de zichtbare inspanningen die hij de afgelopen jaren leverde ter meerdere glorie van seizoensproducten en streekproducten.
Van Veen neemt de HerfstBockaal over van SVH Meesterkok Albert Kooy, daarvoor was de wisseltrofee een jaar in handen van Gert Jan Hageman van restaurant De Kas.
Groot publiek
Jack Verhoek, directeur Nederlandse Brouwers: "Door zijn inspanningen en enthousiasme heeft hij de meerwaarde van koken 'naar het seizoen' en kiezen voor ingrediënten en producten uit het seizoen bij een groot publiek onder de aandacht gebracht."
"Voorbeeld bij uitstek is het televisiekookprogramma The Taste of Life, waarin Van Veen op culinaire ontdekkingsreis gaat en waarbij seizoensproducten en herkomstgebieden centraal staan."
Recepten
Speciaal voor de gelegenheid had de nieuwe bockbierambassadeur drie recepten ontwikkeld voor gerechten bereid met bockbier. Van Veens dankwoord: "Bier heeft volgens mij een even grote diversiteit en gebruiksmogelijkheid in de gastronomie als wijn. Maar waar het vergiste druivensap soms last lijkt te hebben van een ingewikkeld ego, is het gerstenat meer dan welke andere drank een democratische allemansvriend."
"Het smaakvolste bier der bieren, bockbier, luidt de herfst in met zijn warme gloed en rijke smaken en doet mij verlangen naar boswandelingen gevolgd door open haardvuur in goed gezelschap. Dat verlangen heeft mij ook geïnspireerd bij het samenstellen van de recepten."
De bockbierrecepten van Van Veen zijn te vinden op de website van Nederlandse Brouwers onder het kopje Nieuws.
Bockbierafzet
Het aandeel bockbier in de totale bierafzet was in 2009 twee keer zo hoog als in 1999. Verhoek: "Wij zijn verheugd dat het aandeel in tien jaar tijd is verdubbeld. Was het aandeel bockbier in 1999 nog 0,5 procent (69.143 hectoliter) van de totale bierafzet, in 2009 is dit nagenoeg één procent met 103.454 hectoliter. Dit tegenover een totale bierafzet van 10.772.041 hectoliter."
Verder hield Thijs Thijssen, algemeen directeur van Bierbrouwerij de Koningshoeven , een verhaal over het brouwen en lageren van bockbier tijdens de officiële opening.
Ten slotte deed Nederlandse Brouwers, in het kader van dierendag, een donatie aan de biologisch-dynamische geiten en bokken van boerderij De Ridammerhoeve in het Amsterdamse bos.
Afbeelding
Rudolph van Veen (r) ontvangt de HerfstBockaal uit handen van gastheer en eerdere bokaalhouder Gert Jan Hageman van De Kas.
Hyves-account Proost! Magazine
Gratis horecanieuwsbrief Proost! Magazine
Twitter-account Proost!
Magazine
& Horeca
Entree

