Branchenieuws

'Schaf horeca-exploitatievergunning af'

De Commissie Regeldruk Bedrijven adviseert de VNG om de exploitatievergunning voor horecaondernemers af te schaffen. De meeste gemeenten stellen deze verplicht om verstoring van de openbare orde in het publieke domein te kunnen aanpakken.

Deze is verplicht voor alle horecagelegenheden, kantines en verenigings- of utiliteitsgebouwen, zoals musea en ziekenhuizen. Dit schrijft Plein Plus.

Overbodig
Volgens de Commissie (Commissie Wientjes) is de exploitatievergunning een overbodig instrument, zeker voor bedrijven en instellingen die al een drank- en horecavergunning moeten hebben of waar de risico's op verstoring van openbare orde gering zijn.

Daar kunnen bestaande wet- en regelgeving en gemeentelijke beleidsinstrumenten worden ingezet, zoals het bestemmingsplan, de drank- en horecawet en algemene regels in de APV.

Advies
De Commissie adviseert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten daarom de exploitatievergunning in elk geval voor alle horecabedrijven af te schaffen en alleen voor een beperkte specifieke categorie risicobedrijven te handhaven om een BIBOB-procedure te kunnen toepassen.

Kosten
Uit onderzoek van de Commissie blijkt dat de kosten voor ondernemers van de horecaexploitatievergunning worden geschat op ruim negen miljoen euro per jaar en de kosten voor gemeenten op circa zes miljoen euro per jaar.