De smaak van champagne is beter als deze wordt ingeschonken als bier. Lange tijd is gedacht dat de bubbels in champagne alleen maar bijdroegen aan de mousserende en soms frisse ervaring in de mond, zonder verdere invloed op de smaak van champagne.
Die veronderstelling is echter fout, want een eerder onderzoek toonde al aan dat CO2 het grootste deel van het aroma in champagne bevat. Er is bewijs dat de bubbels tot dertig keer meer smaakversterkende chemicaliën bevatten dan de rest van de drank.
Temperatuur
Onderzoekers controleerden het CO2-gehalte van champagne voor en na het inschenken bij verschillende schenktechnieken en temperaturen. Ze ontdekten dat hoe lager de temperatuur was, hoe kleiner het CO2-verlies bij het inschenken was.
Dit is het eerste wetenschappelijke bewijs dat gekoeld serveren van champagne helpt bij het behoud van CO2 en dus ook van het aroma van de champagne.
Inschenken
Ook bleek dat de klassieke schenkmethode van champagne helemaal niet zo effectief was. De onderzoekers vergeleken twee manieren van champagne in een glas schenken: de 'champagnemethode' en de 'biermethode'.
Bij de 'champagnemethode' wordt het glas verticaal gehouden en valt de champagne op de bodem van het glas. Bij de 'biermethode' wordt het glas gekanteld gehouden, zodat de champagne langs de wand van het glas vloeit, waarna het glas tijdens het inschenken geleidelijk in een verticale stand wordt gebracht.
De onderzoekers maten het CO2-gehalte voor en na het inschenken bij beide schenktechnieken en bij drie verschillende temperaturen: 4, 12 en 18 °C. Uit de resultaten bleek dat de bierschenktechniek veel minder CO2-verlies opleverde dan de 'traditionele' methode.
Onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd door GRESPI - groep voor onderzoek in technische wetenschappen - met gebruik van FLIR Systems-warmtebeeldcamera’s. De resultaten werden al eerder gepubliceerd, maar nu weer naar buiten gebracht met het oog op oud en nieuw.
Hyves-account Proost! Magazine
Gratis horecanieuwsbrief Proost! Magazine
Twitter-account Proost!
Magazine

