De al een week durende staking van de vuilnisophalers in Utrecht en Amsterdam is een ramp voor de horeca aldaar.
Het vuil heeft zich inmiddels opgehoopt tot zo'n miljoen kilo in de hoofdstad. En de geur van het vuilnis zorgt ervoor dat mensen niet meer in bepaalde restaurants willen zitten om te eten.
Op veel plekken pakken horecaondernemers daarom maar zelf de bezems erbij, bijvoorbeeld op de Zeedijk in Amsterdam.
Damrak
De ondernemersvereniging Damrak begint woensdag 12 mei om negen uur met een schoonmaakactie. "We hebben na bekendmaking van het verlengen van de staking besloten tot de actie", zegt René Wildeman van Hotel Amsterdam-De Roode Leeuw namens Ondernemersvereniging Damrak.
"We dachten: dit kan niet meer zo, want het begint onbehoorlijke vormen aan te nemen."
Gebakken peren
"Sommige ondernemers houden de straat voor de deur schoon, maar anderen doen nog helemaal niets", zegt Wildeman. "We doen alles in zakken en dan moeten we nog even kijken waar we dat laten, maar daar zijn we hard mee bezig. We voelen ons wel in de steek gelaten. Ze hadden ook wat containers neer kunnen zetten, maar dat mogen ze bij een staking niet in dit land. De stakers zeggen dat ze meer loon willen, de gemeente zegt nee, en wij zitten met de gebakken peren."
Beweging
Momenteel zijn de vakbonden en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) elkaar iets genaderd in het conflict over een nieuwe cao, die een einde moet maken aan de staking. Onderhandelaars hebben tot vannacht half vier met elkaar gesproken.
"Er is wel beweging. De VNG heeft de nullijn verlaten. Wij willen koopkrachtbehoud, één tot anderhalf procent erbij. Maar daar zijn we nog niet. We nemen nu even rust en en overleggen later deze week verder", zei een woordvoerder van CNV Publieke Zaak. Waarschijnlijk wordt vrijdag verder gepraat.
In Naaldwijk, Purmerend, Hoorn en Den Haag staan overigens nieuwe stakingen gepland.
Bron: NOS, Binnenlands Bestuur.
---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.

