Branchenieuws

Stars, Food & Art brengt 22.280 euro op

Afgelopen weekend was voor de derde keer het culinaire evenement Stars, Food & Art in hotel Sofitel Amsterdam The Grand.

Daar kookten 13 internationaal gerenomeerde chef-koks, samen goed voor 29 Michelinsterren, tijdens 2 gala-avonden hun zogeheten signature dishes vanuit de keuken van Aurélien Poirot. De chefs, waarvan de meesten elkaar amper kenden, werkten hierbij nauw met elkaar samen.

Sommelier Hans Tuin van The Grand selecteerde en schonk de bijpassende wijnen.

Goede doel
Op de twee gala-avonden werd 22.280 euro opgehaald voor het Rode Kruis Amsterdam. Eerst nam de Amsterdamse Burgemeester Job Cohen als erevoorzitter van het Rode Kruis Amsterdam een cheque in ontvangst met daarop het totaalbedrag van 11.140 euro. Dit was opgehaald met de couvertprijzen.

Op zaterdagavond verdubbelde een anonieme gast dit bedrag.

Carousel of Senses
Ook werd op de zaterdag 'The Grand Carousel of Senses' gelanceerd, een interactieve ontdekkingsreis langs wijn, spijs en emotie. Gasten werden bij deze interactieve beleving verrast met vijf verschillende moods die lieten zien dat gastronomie en emotie onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden: stoer, extravagant, sereen, nostalgisch en sensueel.

Jonnie en Thérèse Boer van sterrenrestaurant De Librije in Zwolle creëerden de diverse moods door combinaties van spijs en wijn (waaronder ook de 'Kus van Thérèse'). DJ Steef, bekend van Woodstock69 in Bloemendaal, Dr. Perfume en kleinkunstartiest Eva van Manen maakten met hun kunsten de moodervaring af. De presentatie was in handen van Astrid Joosten.

Puur wit
Op zaterdagavond kreeg chef-kok Sergio Herman van driesterrenrestaurant Oud-Sluis in Sluis de eer om Stars, Food & Art 2009 af te sluiten. Dit deed hij met een presentatie van Puur Wit, een dessert op basis van kokos, rijstpap, cheese cake crème, mango met wit omhulsel en eiwit.

Ten slotte vertelde televisiekok en restaurateur Joop Braakhekke gasten op geheel eigen wijze over de gerechten. Zangeres Liesbeth List sloeg met haar optreden een brug tussen de Franse gastronomie en de Amsterdamse gastvrijheid met enkele chansons van Édith Piaf en klassiekers van Ramses Shaffy.

De chef-koks
Op vrijdag 6 november kookten de volgende chef-koks.
* Frédéric Anton, Le Pré Catelan (Parijs, Frankrijk) ***
* Philippe Etchebest, Hostellerie Plaisance (Saint Emilion, Frankrijk) **
* Emmanuel Renaut, Les Flocons de sel (Megève, Frankrijk) **
* Giovanni D'Amato, Il Rigoletto (Reggiolo, Italië) **
* Patrick Jeffroy, Restaurant Patrick Jeffroy (Cantarec, Frankrijk) **
* Hans Välimäki, Restaurant Chez Dominique (Helsinki, Finland) **

Op zaterdag 7 november kookten de volgende chef-koks.
* Antoine Westermann, Le Buerehiesel (Strasbourg, Frankrijk) ***
* Michel Portos, Le Saint James Bouliac (Bordeaux, Frankrijk) **
* Sergio Herman, Restaurant Oud-Sluis (Sluis, Nederland) ***
* Christian Sinicropi, Restaurant la Palme D'Or (Cannes, Frankrijk) **
* Mohammed El Harouchi, Solo (Gorinchem, Nederland) *
* Patrick Gauthier, Restaurant La Madeleine (Sens, Frankrijk) **

Ook onze horecanieuwsbrief ontvangen? Klik hier.
Horeca Entree zit ook op
Twitter.