(Horeca)werkgevers hebben steeds vaker zzp'ers in dienst die eigenlijk werknemer zijn: de zogenaamde pseudo-zzp'er. Deze constructie is illegaal. De pseudo-zzp'ers komen het meest voor in de horeca, uitzendbranche, schoonmaakbranchebouw, land- en tuinbouw en detailhandel.
Werkgevers denken vaak dat ze zich aan de regels houden, maar regelmatig constateert de Arbeidsinspectie toch overtredingen.
Campagne
Daarom is de Arbeidsinspectie een voorlichtingscampagne gestart om het aantal zzp-overtredingen door werkgevers terug te dringen en gaat ze strenger controleren. Op de website Weethoehetzit.nl kunnen werkgevers zelf controleren of ze aan de regels betreffende zzp'ers voldoen.
Via onder andere radiospotjes en banners worden werkgevers gestimuleerd om zelf te kijken op Weethoehetzit.nl. Daarnaast worden vak- en branchebladen benaderd om te kijken of er interesse is voor het onderwerp.
Boete
Het aantal aangetroffen zzp'ers in de gecontroleerde branches neemt sterk toe. In 2009 is dit aantal zelfs verdubbeld in de bouw ten opzichte van 2008. Werkgevers bij wie een overtreding wordt geregistreerd riskeren een forse boete die kan oplopen tot achtduizend euro per overtreding.
Proost! Magazine nu ook op Hyves!
Ook
onze gratis horecanieuwsbrief ontvangen? Klik
hier.
Twitter-account Proost!
Magazine
& Horeca
Entree.

