De Nederlandse Kookstudio Classificatie (NKC) heeft een landelijk sterrensysteem gelanceerd voor de kookstudiobranche.
Hiermee wil NKC de branche helpen in zijn ontwikkeling en professionalisering. Momenteel telt Nederland bijna vijfhonderd kookstudio's en zijn er in de afgelopen twee jaar meer dan zestig kookstudio's bijgekomen.
Het aantal nieuwe kookstudio's groeit nog steeds in een behoorlijk snel tempo, weet NKC.
Diversiteit
"De diversiteit aan kookstudio's is in Nederland enorm", aldus een woordvoerder van NKC. "Onderricht wordt gegeven op allerlei niveaus en volgens vele formules. Het wordt voor consument en bedrijfsleven steeds moeilijker een onderbouwde keuze te maken voor een kookworkshop waar kookplezier is verzekerd."
Kwaliteit
De sterren helpen zodoende bij de keuze van een kookstudio. Doordat alle bij de NKC geregistreerde kookstudio's geclassificeerd zijn, zijn consumenten en bedrijven sowieso verzekerd van een basis aan kwaliteitsaspecten.
"Daarnaast kan men aan de hand van het aantal sterren een keuze maken over het kwaliteitsniveau van de kookstudio omdat er bij elke ster-categorie een minimum aantal basisnormen aanwezig moeten zijn."
Profileren
De Kookstudiohouder kan de NKC gebruiken om de kookstudio goed in de markt te profileren. "Met een classificatie is het makkelijker om de verschillende prijsniveaus per ster-categorie te verklaren aan consument of bedrijfsleven."
Accenten
Bovendien kan de kookstudiohouder zelf bepalen aan welke vrijwillige keuzenormen (naast de verplichte basisnormen uit de betreffende categorie) hij wil gaan voldoen of voldoet. Zodoende kan hij accenten leggen, bijvoorbeeld als kookstudio voor de zakelijke markt of als kookstudio die gespecialiseerd is in een specifieke keuken.
Als laatste voordeel geeft de NKC een prikkeling aan de kookstudiobranche tot kwaliteitsverbetering.
Classificatie
De NKC biedt kookstudiohouders de mogelijkheid zelf hun kookstudio te classificeren. Via een inschrijfformulier kan hij een vragenlijst invullen per sterrencategorie. Hieruit volgt een voorlopige classificatie.
Nadat een NKC-adviseur een bezoek heeft gebracht aan de kookstudio vindt definitieve classificatie plaats.
---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.

