Branchenieuws

'Strandtenten steeds professioneler'

De strandtenten worden niet alleen steeds groter, maar ook steeds professioneler. De werkwijze: veelzijdigheid en beleving. Ook legt het rookverbod hen geen windeieren aangezien er volop buitenruimte is om te dineren.

Dit alles signaleert Van Spronsen & Partners horeca-advies , dat jaarlijks onderzoek doet naar strandpaviljoens langs de hele kust.

Wedloop
Culinair valt er steeds meer te beleven op het strand. Op de menukaarten prijken Braziliaanse vispannetjes, gebakken coquilles met een dressing van rood fruit, Thaise wokgerechten, spoom van citroensorbet. En dan de inrichting. Het lijkt wel een wedloop tussen strandtenten, aldus Van Spronsen en Partners.

Wie heeft de mooiste, de grootste, de hipste? Er zijn complete loungeplatforms gebouwd, met daarop banken met veelkleurige kussens. Boeddhabeelden zijn alom tegenwoordig.

Inrichting

Creatieve ondernemers bouwden in de winter houtskoolbarbecues in de tafels. Er zijn olijfbomen, palmbomen, verweerde, grillige boomstronken, hangmatten, tenten uitgemonsterd in Caribische sfeer, of van top tot teen helemaal in het wit gehuld.

Er klinkt loungemuziek, maar ook palingsound en Afrikaans tromgeroffel van een djembéworkshop.

Meer gasten

"De moderne strandondernemers hebben ontdekt dat je, door een andere sfeer te creëren en door verschillende doelgroepen te benaderen, veel meer gasten kunt trekken", zegt Guido Verschoor van het onderzoeksbureau.

"Om het publiek te blijven boeien moeten ze steeds vernieuwen. Dat vergt hoge investeringen die kunnen oplopen tot wel honderdduizend euro per seizoen. De ouderwetse strandpaviljoenhouder, die jaar in jaar uit hetzelfde doet en puur bezig is voor zijn broodwinning, heeft het moeilijk."

Tempo maken
Menig strandpaviljoen heeft een keuken waar een gewoon restaurant jaloers op zou zijn. Maar daarmee zijn ze er nog niet helemaal, relativeert Verschoor. "In de hippere strandtent betaal je best veel voor een sateetje. De prijs-kwaliteitverhouding is niet altijd in balans, ook al wordt het beter. Maar op drukke dagen staat tempo maken toch voorop. Mensen moeten zo snel mogelijk weg, om plaats te maken voor nieuwe gasten."

Overleven

Volgens Paul Sonneveld, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strandtenthouders (NVSN), is het aanbieden van maaltijden vaak nodig om te overleven. Met de verhuur van strandstoelen en windschermen redt de oudere strandtenthouder het niet meer.

Sonneveld: "Het is geweldig juist met slecht weer in een strandtent te eten, met zicht op zee met regen en bliksem. Voorwaarde is wel, dat de kwaliteit goed is: de klant wil waar voor zijn geld."

Ministerie
Om de professionalisering te ondersteunen, is heel kort geleden een 'ministerie voor Strandzaken' opgericht. Met dit initiatief willen de NVSN, Strand Nederland.nl en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ondernemers ondersteunen, bijvoorbeeld bij het adviseren over bouwvoorschriften.

Brainstormen
Bij één strandpaviljoen zijn de ruiten volgeplakt met grote witte vellen met gele post-it-blaadjes erop. Hier wordt, op blote voeten en in een relaxte sfeer, druk gebrainstormd door de medewerkers van een bedrijf.

Verschoor: "Veelzijdigheid is belangrijk, heeft deze ondernemer begrepen. Overdag kun je bij hem terecht voor een zakelijke meeting, terwijl je er 's avonds met je vriendin gaat dineren. Bij sommige kun je zelfs trouwen."

Concurreren
Strandpaviljoens in Bloemendaal en Egmond organiseren bedrijfsfeesten voor vijftienhonderd man, ook bij slecht weer, vult Sonneveld aan. Zij concurreren zo met partycentra, zoals de strandtenten met goede restaurants ook vaker concurrenten worden voor de restaurants in de steden. "Maar nog lang niet elk strandpaviljoen is zo allround bezig."

Traditioneel

"In Bergen, Veere en Domburg, waar veel ouderen en Duitsers komen, vormt het traditionele strandpaviljoen met het kopje koffie met een stuk appeltaart nog de hoofdmoot. Naast al die hippe tenten heeft, verwacht ik, het traditionele paviljoen nog zeker bestaansrecht, ook in Scheveningen, Noordwijk en Bloemendaal. Want veel mensen blijven de voorkeur geven aan simpelweg een sateetje met friet. Maar de strandtent moet er wel goed uitzien, of hij nu hip is of niet."