Branchenieuws

Tabaksrook in horeca irriteert jongeren vaker

Bijna vier van de vijf jongeren vinden de rookvrije horeca een (zeer) goede zaak; dat is een toename sinds de invoering van de rookvrije horeca in 2008. Maar ook ervaart ruim een derde van de jongeren in horecagelegenheden hinder van tabaksrook. Vooral in cafés en discotheken is dit het geval.


Dat blijkt uit een onderzoek dat Stivoro door TNS Nipo heeft laten uitvoeren onder 4.600 jongeren van tien tot en met negentien jaar. In 2008, voorafgaand aan de invoering van het rookverbod, vond 72 procent het een (zeer) goede zaak.

In 2010 is dat 78 procent.

Tabaksrook
Daar staat tegenover dat de hinder die jongeren van tabaksrook ondervinden, toeneemt. De hinder in discotheken is toegenomen van 31 procent in 2009 naar 38 procent in 2010. In cafés is deze toename nog sterker: van 42 procent in 2009 naar 52 procent in 2010.

Positief
"Het is positief dat het draagvlak voor de rookvrije horeca toeneemt", aldus Lies van Gennip, directeur Stivoro. "Dit geeft aan dat niet-roken bij de jeugd sterker de norm wordt en dat bepaalt weer in belangrijke mate of jongeren wel of niet gaan roken."

Zorgelijk
"Het is echter zorgelijk dat de hinder die jongeren van tabaksrook in de horeca ondervinden, toeneemt. Horecaondernemers zouden hier meer hun verantwoordelijkheid moeten nemen en de tabakswet naleven."

Onderzoeken
Plein.nl kwam woensdag 30 juni ook al met een onderzoek over het rookverbod in de horeca naar buiten, maar dan niet specifiek onder jongeren.

Bron: Stivoro.

 
Proost! Magazine nu ook op Hyves!
Ook
onze gratis horecanieuwsbrief ontvangen? Klik
hier
.
Twitter-account Proost!
Magazine
Horeca
Entree
.