Risicodeskundigen van Nationale Nederlanden hebben geconstateerd dat er in de horeca nog veel brandgevaarlijke WK-versieringen voorkomen. Daarom komen ze met diverse tips om brandgevaar te voorkomen, onder andere in de 'Preventiekaart Oranjeversiering'.
Door incidenten uit voorgaande jaren en voorlichting door overheid, de verzekeringsbranche en Koninklijke Horeca Nederland (KHN), zijn ondernemers zich meer en meer bewust geworden van de risico’s en nemen ze al maatregelen. Toch gebeurt dit nog niet overal.
"Versieringen hangen vaak vlak voor of zelfs tegen verlichtingsspotjes en kunnen zo snel ontvlammen. Ook hangen veel van de versieringen te dicht binnen bereik van het publiek", aldus Henk-Jan van Baak, risicodeskundige bij Nationale-Nederlanden.
Vuurzee
"Afhankelijk van de hoeveelheid WK-versiering en hoe die is bevestigd, kan een klein brandje zich heel snel ontwikkelen tot een vuurzee, waardoor een zeer gevaarlijke situatie ontstaat. De meeste artikelen zijn bovendien gemaakt van plastic of bevatten synthetische materialen en die hebben de eigenschap dat bij brand gevaarlijke druppelvorming optreedt, dat ernstige brandwonden kan veroorzaken."
Maatregelen
Nationale-Nederlanden roept alle horeca-exploitanten daarom op om nog eens goed te kijken naar de brandveiligheid van hun Oranje-versieringen. In plaats van plastic materiaal is het beter om bijvoorbeeld vlaggetjes van aluminiumfolie of geïmpregneerd papier te gebruiken.
Ook kan bij de leverancier worden gevraagd naar artikelen die moeilijk brandbaar of brandvertragend zijn.
Brandvertragend
Gewone versieringen die ná aanschaf met een brandvertragend middel zijn behandeld zijn niet altijd veilig meer, omdat zo’n brandvertragende behandeling meestal niet langer dan één jaar werkt. Het is dus verstandig om behandelde versieringen van een vorig EK of WK opnieuw te behandelen.
Ook is het slim om versieringen op minimaal een halve meter afstand van aanwezige lampen of andere warmtebronnen op te hangen en plafondversiering ruim buiten het bereik van het publiek te houden
Vanaf vandaag is tevens de 'Preventiekaart Oranjeversiering' beschikbaar, met praktische tips en waarschuwingen.
Proost! Magazine nu ook op Hyves!
Ook onze gratis horecanieuwsbrief ontvangen? Klik
hier.
Twitter-account
Proost! Magazine & Horeca Entree.

