Branchenieuws

Toename populariteit thuisbezorgrestaurants

Het aantal online eetbestellingen verdubbelde in het afgelopen jaar. Daarbij steeg het aantal pizzabestellingen met 125 procent.

Dat blijkt uit cijfers van de online maaltijdservice Just-Eat.nl. Daar verdubbelde het aantal online bestellingen voor (thuisbezorg)restaurants het afgelopen jaar tot gemiddeld vierduizend per dag.
 
Populair
Pizza’s worden nog steeds het meest besteld. Vooral de pizza Margherita (dertig procent), pizza Hawaï (acht procent) en pizza Shoarma (zeven procent) zijn populair.

Na de pizza zijn shoarma (vijftien procent) en kebab (acht procent) het meest populair.

Spareribs
Waar vorig jaar nog ruim tien procent van de bestellingen uit spareribs bestond, is dat dit jaar geslonken tot vijf procent. Het gerecht Kapsalon (patat bedekt met kebab, Goudse kaas, knoflooksaus en salade) is ondanks een lichte daling nog steeds populair.

Salades

Toch blijven niet alleen de traditionele bezorgmaaltijden in trek, ook de wat luxere maaltijden worden steeds vaker besteld. Zo nam het aantal bestelde salades met negentig procent toe en werd er in vergelijking met vorig jaar 65 procent meer sushi besteld.
 
Randstad
Vooral in de Randstad wordt regelmatig online eten besteld. Inwoners uit Zuid-Holland (28 procent) maken hier het meest gebruik van. Toch is Amsterdam (dertien procent) de stad waar eten bestellen via internet het meest populair is, gevolgd door Groningen (acht procent).

Uitgaven

Niet alleen wordt er in de hoofdstad het meest online eten besteld, Amsterdammers geven ook het meeste geld uit per bestelling. Zo wordt er zo’n elf procent meer uitgegeven dan de gemiddelde Nederlander die doorgaans rond de negentien euro per online bestelling uitgeeft.

Mensen uit Groningen lijken daarentegen het minst te spenderen aan maaltijden. Inwoners uit de stad in het hoge Noorden geven per bestelling gemiddeld ruim tien procent minder uit dan de rest van Nederland.
 
Verschuiving

Hoewel het aantal bestellingen in stedelijke gebieden het grootst is, zijn het vooral de kleinere gemeenten die het hardst groeien. "De omvang van het percentage bestellingen in de Randstad en andere stedelijke gebieden is nog steeds veruit het grootst, maar wel minder groot dan vorig jaar", aldus Laurens Groenendijk, managing director van Just-Eat Benelux.

"We zijn het afgelopen jaar met meer dan veertig procent gegroeid tot bijna tweeduizend restaurants in Nederland waarvan een aanzienlijk deel zich in de kleinere regio’s bevindt."

---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.