Toine Smulders, chef-kok en eigenaar van Restaurant Villa Copera in Tolkamer, heeft woensdag 14 januari de Gouden Koksmuts gewonnen, de meest prestigieuze prijs voor koks in Nederland.
Deze 49e editie van de wedstrijd vond plaats in het kader van het Nationale Kampioenschap Horeca tijdens de Horecava in Amsterdam RAI. Smulders deed voor de derde keer mee en won eerder de tweede en derde plaats. Vorig jaar werd hij ook wereldkampioen in Dubai. Toine: "Elke wedstrijd is weer anders en je moet steeds in topvorm zijn. Ik ben er erg trots op dat ik nu deze koksmuts heb gewonnen."
Opdracht
Smulders en zijn mededingers kookten ter plekke een viergangenmenu en een amuse. De opdracht bestond uit het maken van een vegetarische amuse, een voorgerecht van kwartel gevuld met eendenlever en paddestoelen, een tussengerecht van warme krab met een saus op basis van wijn en artisjokdrie, een hoofgerecht met een combinatie van gebraden en gestoofd kalfsvlees met vergeten groeten én een nagerecht bestaande uit een composiitie van klassieke en moderne patisserie.
Prijzen
De nationaal kampioen ontving uit handen van SVH Meesterkok Onno Kokmeijer - chef-kok van tweesterrenrestaurant Ciel Bleu van Okura in Amsterdam - de Gouden Koksmuts met een replica daarvan, een messenkoffer van Wüsthof, een beker en gouden medaille met geldprijs van duizend Euro van het Koksgilde én een cadeaucheque van de Horecava.
Bijna eerste
De tweede plaats was voor Jonathan Zandbergen, chef-kok Polmanshuis in Utrecht en de derde plaats voor Pieter Bink, sous-chef van Sodexo in Zeist.
De wedstrijd was georganiseerd door het Koksgilde in samenwerking met de Horecava.

