Branchenieuws

Tom van Beurden is Master Bartender 2011

Tom van Beurden van café-restaurant Hesp in Amsterdam is de winnaar van de allereerste Nederlandse finale van de Pilsner Urquell Master Bartender. Youssef el Banjnouni van Nel in Amsterdam werd tweede, Maarten Benjamins van De 1ste Aanleg in Heemstede derde.


Ze mogen wel alle drie mee naar de internationale finale in Praag (zie onder). De Nederlandse finale was maandag 22 augustus bij Librije's Zusje in
Zwolle. Er waren 17 deelnemers. Onder de noemer ‘Pure Passie, Puur
Pilsner’, draaide het tijdens de wedstrijd om de vraag welke deelnemer
de meeste kennis, kunde en passie bezit voor de kwaliteitsbehandeling
van bier in het algemeen en het merk Pilsner Urquell in het bijzonder.

Eigen bierclub
De jury over de winnaar: "Tom scoorde uitstekend op alle onderdelen van
de wedstrijd. Tijdens het interview met de jury liet hij een duidelijke
passie voor het vak zien. Tom is een echte bierliefhebber met veel
kennis over bier en Pilsner Urquell. Dit blijkt uit het feit dat hij
zelfs een eigen bierclub is gestart bij zijn café."

"Tom is gemotiveerd, praat makkelijk en weet zich goed te presenteren.
Door deel te nemen aan de Master Bartender hoopt Tom een nog betere
ambassadeur te worden van Pilsner Urquell. De jury is van mening dat hij
dit al is."

Rol bartender
Biermerk Pilsner Urquell wil met de Master Bartender 2011 gastheerschap,
de optimale behandeling en het perfect tappen en presenteren van het
kwaliteitsbier onder bartenders stimuleren. Tijdens de Master Bartender
2011 werden de deelnemers onderworpen aan een schriftelijk examen, een
blindproeverij en diepte-interviews met kenners uit de industrie.

Ook moesten zij hun taptechnieken en presentatie in de praktijk tonen.
Een taptechniek die volgens de organisatie voor Nederlandse begrippen
volledig anders is in vergelijking met regulier tapbier.

Jury
De prestaties werden beoordeeld door een vakkundige jury bestaande uit
bierkenners Hans Glandorf, Proost!-redacteur Sander van Werkhoven,
senior-brouwmeester van Pilsner Urquell Vaclav Berka en Bas Besselink
van Grolsch.

Internationaal
De internationale finale is op woensdag 5 oktober en wordt dit jaar voor de zesde keer gehouden. Het is dezelfde dag als waarop in 1842 ’s werelds allereerste Pilsner werd gebrouwen.
Om dat te vieren krijgen alle internationale finalisten de kans om samen met Vaclav Berka zelf Pilsner Urquell te brouwen.

Dit bier wordt afgevuld en daadwerkelijk bezorgd bij de horeca-etablissementen van de verschillende, nationale winnaars.

Hoofdprijs
Aan de internationale finale doen 1.719 finalisten mee, gekozen uit 4.000 deelnemers uit verschillende landen. De hoofdprijs is 10.000 euro en een stage van 2 maanden bij een tophoreca-etablissement in het buitenland.