Branchenieuws

Traditionele opening Oesterseizoen

In Yerseke zijn vorige week de eerste Nederlandse oesters van het seizoen 2009-2010 op traditionele wijze binnengehaald.

Dit gebeurde door schipper Jaap Littooij van het bijna honderd jaar oude oesterschip Y128 de 'Slenk'. Onder de genodigden waren, naast 55 Belgische en Nederlandse media, de directeur van het Wereld Natuur Fonds (WNF), Johan van de Gronden, en de heer Filip D’Havé, vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in Den Haag.

Cees van Liere, voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging en oud-burgemeester van Noord-Beveland, heette alle gasten welkom.

Voedselrijk
Van de Gronden zei onder andere dat oesterkwekers en het WNF elkaar steeds beter weten te vinden in het belang van een gezonde, voedselrijke Oosterschelde. Daarvoor gaat in het voorjaar van 2010 ook een proef van start.

Van de Gronden: "De waterkwaliteit van de Oosterschelde gaat namelijk steeds verder achteruit omdat het zoute water weinig voedsel bevat. Daardoor neemt de verscheidenheid aan planten- en diersoorten af. Zowel voor de natuur als voor schelpdierenkwekers in de Oosterschelde is het daarom van groot belang dat er een gezondere mix komt van zoet en zout water.

Om die reden zullen twee sluizen bij de Oosterschelde in het voorjaar van 2010, tijdens een drie maanden durende proef, extra (zoet) water binnenlaten.

Vlaamse gastronomie
D'Havé gaf daarnaast aan dat België en Nederland heel erg op elkaar zijn aangewezen als het gaat om topkwalitei van de Zeeuwse producten in de Vlaamse gastronomie. "Hoe jammer zou het zijn als de Vlaamse consument zijn smaak voor de Zeeuwse delicatesse verliest als gevolg van een onbehagen over het uitblijven van de verdieping van de Westerschelde."

Inhuldiging
Van de Gronden en D'Havé werden ten slotte beide ingehuldigd in het Genootschap van de Vergulde Oester. Vervolgens werd getoost op een goed oesterseizoen met de champagen Jean-Louis Deparis Brut. Deze champagne is verkozen tot de beste combinatie champagne met de platte Zeeuwse oesters tijdens de wedstrijd van de Zeeuwse Horeca Beurs in Goes.

Opening België

Het oesterseizoen werd donderdag 24 september ook in België officieel geopend en wel in Leuven. Leuven is dit najaar de Stad van de Smaak, waarin dan de Zeeuwse Oester centraal staat.


Meld u ook eens aan voor onze
nieuwsbrief.