GaultMillau presenteerde gisteren in het Fortis Circustheater in Den Haag-Scheveningen de nieuwe restaurantgids 2010.
Ieder jaar kent GaultMillau Nederland hoofdprijzen toe voor horecapersonen en -bedrijven die zich het afgelopen jaar en/of jaren op bijzondere wijze hebben weten te onderscheiden.
De twee belangrijkste awards, Chef van het Jaar en Belofte van het Jaar, zijn toegekend aan respectievelijk Jacob Jan Boerma van restaurant De Leest in Vaassen en François Geurds van restaurant Ivy in Rotterdam. Beste Chef 2010 is Sergio Herman van Oud Sluis in Sluis.
De GaultMillau Awards 2010 zijn:
Restaurant van het Jaar: De Librije in Zwolle
Hotel van het Jaar: Bilderberg Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag
Sommelier van het Jaar: Peter Bruins, De Bokkedoorns in Overveen
Gastheer van het Jaar: Alex Klein, Brasserie Kasteel Spangen in Rotterdam
Wijn-Spijsspecialist van het Jaar: Edwin van de Goor, Seinpost in Scheveningen
Wijnkaart van het Jaar: De Stenen Tafel in Borculo
Talentvol Sommelier van het Jaar: Benjamin de Buck, Oud Sluis in Sluis
Talentvol Gastheer van het Jaar: Stefan de Wilde, De Librije in Zwolle
Terras van het Jaar: Ch(aa)teau Neercanne in Maastricht
Punten
Sergio Herman, sinds vier jaar GaultMillau's Beste Chef, behaalde een topprestatie en kreeg als enige chef-kok in de Benelux het maximaal te behalen aantal punten: twintig.
De Librije in Zwolle van Jonnie en Thérèse Boer blijft staan op 19,5 punt. Manoir Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen van Jannis en Claudia Brevet en restaurant Beluga in Maastricht van Hans van Wolde en Daniëlle de Boer stijgen naar 19,5 punt. Restaurant De Leest in Vaassen, van Chef van het Jaar Jacob Jan Boerma en Kim Veldman behoudt zijn 19 punten.
Stijgingen
Verder stijgen drie restaurants met 1 punt naar 18: Chalet Royal in Den Bosch, La Rive van het Amstel Hotel in Amsterdam en 't Brouwerskolkje in Overveen. Er zijn twintig restaurants met 17 of 18 punten in de uitgave 2010. Er zijn tien restaurants toegetreden tot de categorie van 16 punten. Daarmee is het aantal restaurants in deze categorie gestegen tot 29 restaurants totaal in de uitgave 2010.
Twee restaurants stijgen twee punten, van 14 naar 16: Aan de Poel in Amstelveen en De Kromme Dissel in Heelsum. Er zijn acht restaurants die een punt stijgen van 15 naar 16: Basiliek in Harderwijk, Bretelli in Weert, Ch(aa)teauhotel en -restaurant De Havixhorst in De Schiphorst, Het Jachthuis in Hoog Soeren, De Kromme Watergang in Hoofdplaat, Librije's Zusje in Zwolle, Le Marron in Malden, Restaurant Hotel Merlet in Schoorl, 't Nonnetje in Harderwijk, 't Schulten Hues in Zutphen, De Stenen Tafel in Borculo.
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? Klik hier.

