Branchenieuws

'Veel horeca failliet door slechte zomer'

De horecabranche had het zwaar te verduren in de zomer. Onder andere daardoor steeg hier het aantal faillissementen het meest. De verwachting is dat deze trend ook doorzet in de rest van 2011. Dat blijkt althans uit onderzoek van Dun & Bradstreet.


Het totaal aantal faillissementen stijgt in het derde kwartaal licht met 1 procent ten opzichte van Q3 vorig jaar. Het totaal aantal ondernemingen dat in het derde kwartaal over de kop ging, zal op circa 1.650 uitkomen.

Dubbele dip
Jan Willem de Vries, algemeen directeur van Dun & Bradstreet: ‘Hoewel in de eerste helft van 2011 een duidelijke daling van het aantal faillissementen te zien was, blijkt deze daling nu te stagneren. Dit kan natuurlijk het gevolg zijn van de dubbele dip."

"Bedrijven die net aan het opkrabbelen waren, kunnen niet nog een financiële tegenslag aan."

Horecabranche
Vooral de horeca, bouwsector en zakelijke dienstverlening hebben het zwaar te verduren gehad in de zomerperiode. In de zakelijke dienstverlening steeg het aantal faillissementen met 11 procent, in de bouwsector was dit zelfs 17 procent.

De horeca spant de kroon met 31 procent meer faillissementen ten opzichte van Q3 in 2010. De Vries: "De slechte zomer heeft er absoluut aan bijgedragen dat veel horecazaken de deuren moesten sluiten. Gezien de sombere economische voorspellingen is de verwachting dat deze trend in het vierde kwartaal doorzet."

Bron: Dun & Bradstreet.