Branchenieuws

Vegetarische workshop in De Librije

Vanaf deze week kunnen chefs zich inschrijven voor de workshops Variatie op de Kaart die gegeven worden bij De Librije in Zwolle.

Professionele chefs en horecaondernemers kunnen hun kennis verbreden en maken zelfs kans om een week stage te lopen bij Jonnie Boer door het variatiegerecht van het jaar te creëren. Schrijf je in voor een volledig verzorgde dag met inspiratie, kennis en trends over koken zonder vlees of vis.

Variatie op de kaart
Volgens Joris Heijnen, één van de initiatiefnemers van Variatie op de Kaart, is de tijd aangebroken om vegetarische gerechten definitief op de menukaart te zetten: "In Nederland zijn er zo'n 4 miljoen mensen die minimaal een dag in de week vegetarisch eten en dit aantal blijft groeien. Uitzonderingen daargelaten vinden veel chefs het echter lastig om goede en gevarieerde gerechten op de kaart te zetten zonder vlees of vis. Variatie op de Kaart ondersteunt hen hierbij."

Heijnen vond Jonnie Boer direct bereid om mee te werken aan het promoten van vegetarische gerechten. "Ik heb koken met groenten altijd geweldig gevonden. Eigenlijk is de vegetarische keuken de mooiste keuken die er is", aldus de driesterrenchef.

Groenten
De meeste koks kunnen prima uit de voeten met groenten, maar bereiden het niet voor en worden daarom op het moment suprême verrast door een gast die vraagt naar een vegetarisch gerecht. En dat terwijl het goed mogelijk is om creatieve en aantrekkelijke vlees- en visloze gerechten voor te bereiden. "Tijdens de workshops gaat het dan ook vooral om inspiratie en eye-openers. We gaan chefs beslist niet leren koken, want dat kunnen ze heel goed. In 2010 hebben we al een workshop gegeven met dit uitgangspunt en de deelnemers waren zeer enthousiast," aldus Heijnen.

Informatie workshops
De kosten voor deelname bedragen 75 euro per persoon of 50 euro per persoon bij deelname met twee personen. Het programma is volledig verzorgd en duurt van 9.00 tot 16.00 uur, de locatie is Librije's Atelier in Zwolle. Op de 13, 14, 19, 20 en 21 september kan men zich inschrijven.

Verkiezing
Tijdens de workshops mogen de deelnemers hun eigen visie geven op een gevarieerd en aantrekkelijk vegetarisch gerecht. Op woensdag 28 september worden vijf finalisten uitgenodigd om dit gerecht te bereiden en te presenteren aan een professionele jury onder leiding van Jonnie Boer in De Librije. De winnaar van deze finaledag mag zich de bedenker van het variatiegerecht van het jaar noemen en zal onder andere een week stagelopen bij De Librije in Zwolle.