Branchenieuws

VENUEZ in Cruise Terminal

VENUEZ heeft haar thuishaven in de hoofdstad ingeruild en organiseert dinsdag 13 en woensdag 14 april in de Cruise Terminal te Rotterdam haar tweedaagse jaarlijkse evenement. De ‘Piper Heidsieck Stage’ stond op de eerste dag in het teken van
onze zuiderburen.

 

Een memo voor iedereen die ‘nog heeft getwijfeld over België’: shock-o-latier Dominique Persoone hielp het chocoladeland eigenhandig van haar suffe Praliné imago af met zijn Rock ’n Roll-optreden. Nog meer inspiratie op de beursvloer: drankjes in pilvorm, koffie in de cocktailmixer en een niet-ordinair alternatief voor Tequila.

Dominique Persoone
Dominique Persoone liet zien dat chocolade niet alleen een ‘basisproduct’ is. Zijn in het oog springende tatoeage zegt het al: ‘Chocolate is Rock ’n Roll’. In zijn atelier in Brugge creëert hij bijna kunstzinnige chocolade. Bijvoorbeeld ‘Witte chocolade met gedroogde Japanse erwten in een wasabi jasje’ of ‘Marsepein met zwarte olijven puree, verse basilicum en een chutney van zongedroogde tomaten in combinatie met witte chocolade’.

Foodpairing
Food-wetenschapper Bernard Lahousse uit Kortrijk onthulde de grondbeginselen van foodpairing. Twee ‘niet zo voor de handliggende’ ingrediënten kunnen prima samen in één receptuur als ze dezelfde chemische smaakcomponenten hebben. Een voorbeeld: Mozart Dry, aardbeien, tamarinde en rozemarijn.

Spygames
Een variatie op de altijd standaard brasseriespiegel (die achter de bank). Ontwerpster Alice Mulders is de winnares van de Satelliet Design Challenge. Het ontwerp Spygames laat zien hoe spannend spiegels in een horecazaak kunnen zijn.

The Gangway Club
Food-ontwerpster Annelies Hermsen nam samen met Bar Support, een club in Rotterdam, de inrichting van de ‘slurf’ voor haar rekening. Letterlijk een blanco plek: dit stukje beursvloer is 100% merkloos. Hermsen staat bekend om haar experimentele culi- gedachtespinsels. In de gangway konden bezoekers ‘proeven’  met een hoofdletter P. Bijvoorbeeld van cocktails in pil- en poedervorm.

Buscaglione Coffee Stage
Koffie in de cocktailshaker op dit podium. Flairtending is letterlijk hot met een bakje leut en VENUEZ bood daarom een strijdpodium voor de zogenoemde flairtenders. In de mix onder andere ‘Licor 43’. Gelukkig ook de vertrouwde ‘ latte art’ om weer even nuchter te worden. Culi-trendwatcher Marjan Ippel gaf een uitgebreide update.

Cocktailshowbar
‘Barmaestro’ Salvatore Calabrese, bijna een levende legende in Londen, liet zien hoe de aandacht het best verlegd kan worden vanuit de cocktail naar de gast aan de bar. Angus Winchester gaf zijn manifest voor de hedendaagse professionele bartender weer.